Знате ли како препознати сочну и слатку лубеницу

Љето је вријеме када конзумирамо омиљене врсте воћа и поврћа, а многима је лубеница прва на списку. Сочна и слатка идеална је за вруће љетне дане јер хлади организам и хидрира. Међутим, тешко је одабрати сочну и слатку лубеницу.

Мало ствари више разочарава од доношења неукусне лубенице кући. Избјегните да икада више осјећате грижњу савјести тако што ћете научити како изабрати савршено зрелу лубеницу.

Неколико једноставних визуалних и звучних показатеља довољно је да сваки пут напустите трговину с најслађом и најукуснијом лубеницом.

Обратите пажњу на пруге

Боја ваше лубенице помоћи ће вам открити зрелост плода. Требали бисте брати лубеницу која има јак, досљедан узорак пруга. Зелене пруге требају бити тамнозелене, док блиједе пруге требају бити кремасте, свијетложуте боје. Ако је лубеница сјајна, вјеројатно је недовољно зрела.

Прегледајте стабљику

Да бисте одабрали лубеницу која је имала довољно времена да сазрије, морат ћете прегледати њезину стабљику која би требала бити суха и жутосмеђа. Зелена стабљика може значити да лубеница још није зрела и да ће јој недостајати окуса и слаткоће.

Покуцајте

Иако ће вас другу могу знатижељно погледати, куцање по лубеници може вам помоћи да одаберете најбољу лубеницу. Лагано тапкајте воће и слушајте звук који производи. Ако звучи дубоко и шупље, то указује на то да воће има више воде и да је вјеројатно зрело. Супротно томе, ако ваше куцање звучи јаче, то може бити знак да вам је кора прегуста и да воће није потпуно сазрело.

Одаберите најтежу

Обавите брзи тренинг док купујете и подигните лубенице у трговини како бисте одабрали савршену. Подигните неколико лубеница како бисте пронашли ону која је најтежа, управо она има пуно воде и слађа је од осталих.

Одаберите прави облик

Потражите лубеницу која је заобљенија и уједначенијег облика, за разлику од овалне. Округле лубенице су слађе, док оне овалније имају тенденцију да буду мање ароматичне.

Купујте их у сезони

Колико год жељели јести лубеницу током цијеле године, најбоље је вријеме за куповину овог воћа током његове сезоне, која траје између јуна и септембра.

Сада сте спремни за одабир најбољег од најбољих и уживајте у овој нискокалоричној, хидратантној и здравој посластици цијело љето.

Klix


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО