СЛУЧАЈ „КОКАРДЕ“ У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ Кецман и Балабан правоснажно ослобођени одговорности

Срби из Босанског Петровца, Никола Балабан и Данило Кецман, правоснажно су ослобођени одговорности да су уочи православног Божића, прошле године, изазвали националну нетрепељивост и мржњу јер су носили „четничка обиљежја“.

СЛУЧАЈ „КОКАРДЕ“ У БОСАНСКОМ ПЕТРОВЦУ Кецман и Балабан правоснажно ослобођени одговорности


Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и бањалучки адвокат, Милан Петковић, који је бранио ову двојицу Срба, потврдио је за Српскаинфо да су и Општински суд у Бихаћу, а потом и Кантонални суд у том граду, утврдили да се није радило ниокаквим четничким обиљежјима већ званичном грбу Републике Србије, односно грбу Немањића.

Петковић се данас у Босанском Петровцу овим поводом састао са предсједником Општинског вијећа у том граду, Немањом Давидовићем, а састанку су присуствовали и Балабан и Кецман.

Они су након састанка исказали задовољство што је наведени случај завршен тако што су право и правда побиједили.

Подсјећамо, полиција из Босанског Петровца теретила је Балабана и Кецмана да су 6. јануара 2020. године изазвали вјерску, националну нетрепељивост и мржњу тако што су приликом прославе Бадњег дана на јавном мјесту носили “четничка обиљежја“, односно капе шајкаче и шубаре са кокардама.

– У току поступка смо доказали да су они тај дан имали капе шајкаче и шубаре на којима се налазио грб Србије, односно грб Немањића са двоглавим орлом и да се није радило о никаквом, како је полиција хтјела представити, „четничком обиљежју под којим су убијани муслимани за вријеме рата и слично“. Моја одбрана се заснивала на томе да нити шајкача нити шубара не представљају забрањене капе или неки ођевни предмет, већ да је то дио српске ношње и српске традиције – појашњава Петковић за Српскаинфо.


Он додаје да је грб Немањића, званичан грб Србије, који је раније био и грб Републике Српске, а који тренутно користи Трећи пешадијски пук Републике Српске при Оружаним снагама БиХ.

– Драго ми је да је правда побиједила и да је право доказано на суду, односно да су оба суда у Бихаћу потврдили да је „кокарда“ дозвољена у ФБиХ – поручио је Петковић.

Srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО