Љубављу према атлетици млада Билећанка руши све препреке пред собом

Млада атлетичарка из Билеће, Глорија Куреш (18), само годину дана колико редовно тренира овај спорт освојила је атлетску сцену у БиХ.
У Атлетски клуб Леотар дошла је прошле године, а њене витрине већ красе златне медаље. Пошто нема алтетски клуб у свом мјесту, ова вриједна ђевојка долази на тренинге у 30-ак километара удаљено Требиње, а за превоз се сналази.

Глорија је до сада понијела титилу јуниорског првака РС у трци на 1.500 метара, те јуниорског првака БиХ у тркама на 1.500 и 800 метара. Пуно не заостаје ни за старијим атлетичарима, па је на сениорским првенствима освојила два друга мјеста на истим дужинама.

Европска сцена
Као члан репрезентације БиХ, у јуну ове године освојила је пето мјесто на 1.500 метара на Трећој лиги европских атлетских тимова у Лимосолу, на Кипру. Ово је био и њен премијерни наступ на европској сцени, а, како каже, дала је свој максимун и само мало неискуства допринијело је да пласман не буде бољи.

– Атлетику тренирам од прошле године. Од малена волим да трчим. Као мала сам обожавала да учествујем у видовданским уличним тркама у Билећи. О атлетици сам почела размишљати у деветом разреду основне школе, када сам први пут учестовала на регионалном такмичењу основних школа и заузела прво мјесто. Пласирала сам се тада на републичко такмичење, гдје сам била четврта. Мало ми је недостајало да освојим медаљу, што ме је и мотивисало да почнем тренирати овај спорт – сјећа се Глорија.


Ова млада атлетичарка наставила је да трчи и након поласка у средњу школу, а да се учлани у клуб предложио јој је њен професор физичког васпитања.

– Сама сам трчала, гледала сам неке тренинге на интернету. Мој професор Мирослав Перућица је то примјетио и предложио родитељима да се учланим у клуб како бих могла да се такмичим. У Билећи немамо атлетски клуб, па сам дошла у требињски Леотар – наводи она.

Путовање
На тренинге у Требиње, у љетном периоду, долази углавном три пута седмично, а ни високе температуре ваздуха, нити сналажење за превоз, нису је поколебале да и даље напредује на атлетским стазама.

– Све се може постићи када постоји љубав према нечему и тада ништа није тешко. Док траје настава у школи долазила сам само викендом. Радним данима сам, у договору са својим тренером, тренинге радила сама у Билећи. Није једноставно, али кад се нешто жели, може се организовати – каже ова млада атлетичарка за Српскаинфо.

За разлику од оних који имају клуб у свом мјесту, Глоријин тренинг траје и по неколико сати, када се узме у обзир путовање из Билеће у Требиње.


– Сналазим се за пут, нађем превоз из Билеће, а кући се, углавном, враћам аутостопом – истиче она.

Студије
Од атлетике, каже не одустаје; циљ јој је да поправи своје вријеме у тркама на 1.500 и 800 метара, а посебно је задовољна што се окушала на европском такмичењу.

– То је било велико исуство за мене. Осјетила сам драж наступа на великој атлетској сцени и сада имам још већи мотив за напоран рад и даље напредовање – прича ова млада атлетичарка.

Глорија је од септембра матурант билећке гимназије, али алтетику неће запоставити.

– Планирам да студирам, размишљала сам да то буде факултет за маркетинг. Не бих уписивала неки факултет везан за спорт, али атлетику ћу наставити да тренирам, без обзира на студије – најављује она.

Глорија се ових врелих јулских дана на стадиону „Полице“ у Требињу спрема за ново јуниорско републичко првенство, које је планирано у септембру.

ОДЛИКАШИЦА
Глорија Куреш је одличан ученик у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ у Билећи, који носи име по брату Глоријиног дједа. Завшила је трећи разред гимназије, а поред успјеха на алтетским стазама, имала је и запажене резултате на такмичењима из математике и на ликовним конкурсима.

Као ученица завршног разреда основне школе добила је прву награду на литерарном конкурсу Црвеног крста РС, са радом „Дијели с другима оно што те чини срећним“. Глорија каже да има доста алтетичара којима се диви, али нема ниједног који јој је идол.

– Заиста им се дивим и свака им част на успјеху. Међутим, ја сам Глорија Куреш, желим то и да останем и да својим радом и трудом постигнем резултате – каже самоувјерено ова млада дјевојка.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО