Ти си Петар и на том камену сазидаћу цркву своју: Данас је Петровдан!

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник који је у нашем народу познат под именом – Петровдан

Petrovdan
Свети апостоли Петар и Павле

Српска православна црква и њени вјерници данас славе Дан светих апостола Петра и Павла, празник који је у нашем народу познат под именом – Петровдан.

Петровдан је празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника.

Према предању, свети апостоли Петар и Павле заслужни су за крштење првих вјерника и њихово превођење у хришћанство.

Свети апостол Петар (у буквалном преводу камен, стена) се помиње као један од најоданијих Христових следбеника, а ријечи: “Ти си Христос, Син Бога живога”, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вјере у хришћанско спасење, па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

Христос му је одговорио: “Ти си Петар и на том камену сазидаћу цркву своју”.

Предање каже да је свети апостол Петар први од ученика који је изразио непоколебљиву вјеру у Христа и његову мисију. Свети апостол Петар је као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, гдје су створена прва упоришта нове вјере, а сматра се писцем двије посланице у цркви познате као – Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најприје фарисеј Савле, противник Христових следбеника. Предање каже да је око десет година био млађи од Христа и да је повјеровавши у Његову проповед и сам постао један од навећих проповједника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубио је у Риму цар Нерон, велики прогонитељ хришћана.

Петровдан се обиљежава као слава многобројних православних породица.

Ин4с.нет


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО