Савјети младим Југословенкама пред полазак на љетовање 1973. године

Популарни магазини, барем на подручју бивше Југославије, промовисали су некима данас смијешне идеје.

Ради се о савјетодавном тексту намијењеном женама, објављеном уочи годишњих одмора.

Текст је објављен у једном магазину 1973. године. Тако одмах на почетку напомињу да је јасно како жене немају проблема с привлачењем мушкараца док су “младе, опремљене мини-хаљином, наочарима и преплануле коже”, но позивају на опрез који тип мушкарца ће завести.

На путу до тамо
Што се више будете приближавали мјесту љетовања сретаћете све више људи које ћете поново виђати.

Лако се може догодити да вам се још при доласку наврзе неки младић, додуше не нарочито згодан, али очигледно жељан вашег друштва.

Избјегавајте тачно одавање мјеста гдје ћете одсјести или заказивање састанака унапријед с таквим младићем.

Овакво брзопотезно удварање је врло ласкаво, а уколико сте по природи стидљиви и повучени плашићете се да нећете стећи никакво познанство, па ће вам овај сусрет бити добродошао.

Међутим, љетовање још није ни започело, па ако се одмах будете везали, може се испоставити да је тај младић гњаватор који ће вас не само угњавити већ, истовремено, својим присуством спријечити да вам неки други, згоднији младић приђе.

Тако вам може читаво љетовање пропасти.

Уколико првих дана не нађете неког згоднијег, ви се увијек можете и њему обратити, стога дискретно провјерите име према посјетници на коферу и запамтите гдје ће одсјести.

У погледу овог типа нема забуне, у њему има нечег физички непривлачног и он то зна, због тога спремно јуриша на најзгоднију дјевојку чим се појави, јер зна да доцније неће имати много изгледа на успјех.

Чувајте се такође сувише згодних мушкараца који могу бити и у неком званичном својству: водичи, возачи и сл.

Видјевши њега могу вам се шаке ознојити од узбуђења, али гледајте да вам глава остане бистра и понављајте у себи: “Тако се он удвара свим дјевојкама!” Тачно!

Ако га видите недјељу дана доцније, кад сте се већ привикли на атмосферу љетовања и можда мало очврснули, можете и ризиковати састанак с њим, али немојте повјеровати у оно што вам буде причао нити се сувише обавезујте.

Ако путујете с групом, избјегавајте момка који је најзабавнији и душа цијелог друштва. Пријатно је насмијати се, али то лако може прећи у досаду кад будете слушали његове вицеве пети или шести пут.

Држите се трезвених али пажљивих младића, који вас неће много засмијавати али ће остати уз вас кад треба да се потегли пртљаг.

Запамтите, ако је његова кожа бијела јер се није сунчао, имаће више разумијевања према вама док будете прелазили фазе од црвенила, као рак па до бронзано-мрке.

Знајте да мушкарци препланули већ на почетку љетовања могу бити:

а) спортисти, сувише размажени брзим освајањем и спремни на брзе раскиде

б) лажно препланули, а ако могу да слажу за препланулост могу и за све остало

ц) професионални заводници који се селе од љетовалишта до љетовалишта, а није тешко погодити ко им плаћа проводКад сте стигли

Запамтите да младић, ваш први сусјед у хотелу, мотелу, шатору или било гдје, може бити веома прикладан као друштво првог дана, али може постати и гњаважа ако се од њега не можете одмаћи двије недјеље.

Нарочито није пожељно да налетите на неког покровитељског типа који ће се, затим, мијешати у све ваше љубавне пустоловине.

Док сте придошлица, користите своја преимућства. Можете се обратити сваком мушкарцу пристојног изгледа и замолити за обавјештење гдје се налази плажа, пошта, продавница сувенира и сл. (чак и ако то одлично знате!), а он ће вам одговорити … и можда вас отпратити.

Избјегавајте паметњаковиће који тврде да знају фантастична мјеста и спремни су да вас тамо одведу, а она нису обухваћена ниједним туристичким водичем нити планом пута.

На плажи
Треба избјегавати момке који никад при руци немају ситнину, па ви плаћате сунцобран, столицу за лежање и сладолед. Младић-циција на љетовању је још већи џимрија, иначе.

Добро мотрите с ким ћете пристати да се нађете увече. Диван, сунцем опаљен младић, идол за 90 одсто жена на плажи, може се претворити у врло досадног и приглупог момка.

Немојте игнорисати младића који пола дана на плажи проводи градећи дјеци замак од пијеска или се толико занио фудбалом да ништа око себе не види.

Кад падне вече, престаће фудбалски жар, па се може ишчаурити у сасвим пристојног и забавног младића. Зато посматрајте тренинг, вратите лопту ако излети с терена, чаробно се смјешкајте и чекајте!

У мраку
Мрак захтијева изванредну обазривост. Све оно што вам младићи кажу у мраку, пропустите најприје кроз густо сито, па тек оно што остане, повјерујте.

Четвртину одбаците на удварање, четвртину на романтику, четвртину на море и четвртину на помрчину, преостало прихватите као тачно.

Љетовање има своје законе и правила, а једно од њих гласи: не примајте ништа сувише озбиљно, а понајмање на основу доживљаја с љетовања градити планове за будућност.

Поред општег упозорења на опрез, има и посебних. Избјегавајте човјека који неће да саопшти гдје је одсјео, јер се лако може догодити да га тамо чекају жена и ситна дјечица.

Будите опрезни и с људима који се спремно разбацују новцем, јер није тешко закључити шта њиме желе да купе. Немојте сасвим пренебрегнути стидљиве момке, јер се у њима често крију златне душе.

Уштедите себи разочарење. Немојте никоме давати своју кућну адресу, али ако имате утисак да младић мисли озбиљно, запитајте за његову.

Уколико избјегне да вам је да – бришите га.

(Yугопапир)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО