Све је стало у рокенрол: Патријарх Порфирије стигао и на Егзит

Владици поред великих обавеза није тешко ни да пође до Новог Сада гдје ће се за два дана одржати најпопуларнији музички фестивал Егзит, па се Петроварадинској тврђави фотографисао са богословима који су ангажовани на фестивалу.

Фото: Твитер

Већ је познато да су поглавар СПЦ и фронтмен групе Партибрејкеси Зоран Костић Цане велики пријатељи.

„Српска православна црква је добила рок владику“, одјекивало је у медијима средином фебруара када је за патријарха изабран дотадашњи владика загребачко-љубљански Порфирије.https://5b82bf9094900c82642b33720a309b06.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Владици поред великих обавеза није тешко ни да пође до Новог Сада гдје ће се за два дана одржати најпопуларнији музички фестивал Егзит, па се Петроварадинској тврђави фотографисао са богословима који су ангажовани на фестивалу.

Не морамо писати колико је фотографија постала вирална на друштвеним мрежама.

Бројне заједничке фотографије са члановима Ју групе и пријатељство са фронтменом Партибрејкерса Зораном Цанетом Костићем ишле су на руку насловима о рокенрол патријарху, а то је стигло и до њемачких медија који су истицали да српски патријарх воли Боб Дилана и састав Џетра Тал.

„Он је монах који је са рок-музичарима и глумцима разговарао о умјетности и отварао врата цркве зависницима од дроге и алкохоличарима“, писао је њемачки МДР.https://5b82bf9094900c82642b33720a309b06.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

И Ћулибрк је „рок владика“

Међу владикама СПЦ који су велики поштоваоци рокенрола сврстава се и епископ пакрачко-славонски Јован Ћулибрк.

Ћулибрк је у недавном интервјуу за Нова. рс причао како је велики познавалац умјетничког опуса Ијана Kертиса, Курта Кобејна, а причао је и о томе како му је бенд Joy Division промијенио живот.

Ћулибрк је у интервју осврнуо на приче да се током служења војног рока дружио са члановима словеначког бенда Лајбах, додајући да је тај састав „много више од бенда“.

У колумни коју је тада потписао београдски новинар Андреј Ивањи, он наводи да му је један пријатељ, кад је млађи и модернији Порфирије (59) изабран поред два конзервативна кандидата за патријарха, рекао: „Имамо рокенрол патријарха“.

„Свиђа ми се и сама помисао што нови патријарх не крије да воли пјесме ´Партибрејкерса´, мог омиљеног рок бенда са постјугословенског подручја. У национално оријентисаној Србији, обликованој народном музиком и политичком догмом, гдје је у подземље гурнут критични и бунтовни панк-рок, то је већ са атеистичке тачке гледишта представљало пробој“, писао је Ивањи.

https://youtube.com/watch?v=QbJVh3IOekk%3Fenablejsapi%3D1%26autoplay%3D0%26cc_load_policy%3D0%26cc_lang_pref%3D%26iv_load_policy%3D1%26loop%3D0%26modestbranding%3D0%26rel%3D1%26fs%3D1%26playsinline%3D0%26autohide%3D2%26theme%3Ddark%26color%3Dred%26controls%3D1%26

Убрзо након његовог ступања на чело СПЦ популаран је постао видео снимак емисије „Агапе“ из 2007. године гдје су патријарх (тадашњи загребачко-љубљански владика) и Цане гостовали, након изласка седмог студијског албума Партибрејкерс под називом “Слобода или ништа“.

Патријарха су и тада називали “рок владика” због његове љубави према музици, а на тему “рокенрол и хришћанство” Цане и патријарх су разговарали у односу на текстове нових пјесама Партибрејкерса и самом наслову албума – слобода или ништа.

Патријарх цитира и Џонија Штулића

Остаће упамћена и патријархова честитка новоизабраном градоначелнику Загреба Томиславу Томашевићу, када је цитирао и некадашњег вођу групе Азра Џонија Штулића.

„Својевремено је велики загребачки пјесник Бранимир Џони Штулић пјевао када Загреб израња из сна, што ме је подстакло да изразим наду, која је, уосталом, и нада свих житеља овог лијепог града, да је пред нама ново јутро које ће промијенити све“, поручио је Порфирије.

„Ја и Цане се познајемо дуго, али ја нисам критичар рокенрол музике нити било које друге, па мој став или мишљење није ту релевантан, нити се наш однос, као однос са свим људима који долазе у цркву или манастир, заснива се на темељима професија којима се ти људи баве“, казао је тада патријарх Порфирије, па онда описао шта за њега значи умјетност музике и музичар као умјетник који ствара.

„Разумије се, музика јесте дио умјетности уопште и самим тим је блиска сваком човјеку. Kако каже и Цане, умјетност мора да буде трагање за истином. Умјетност по правилу има и ту димензију да биљежи стварност у којој умјетник у датом времену живи, односно, добре и лоше стране реалности у којима се налази. Нажалост, много је више изгледа реалност готово по правилу ружних ствари ако примјењујемо неку математичку логику“, говорио је тада патријарх.

(Дан)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО