Поднешен захтјев да парламент престонице Цетињски манастир преда НВО ЦПЦ

У захтјеву се наводи да је на основу листа непокретности 951, КО Цетиње, Цетињски манастир „Свети Петар“ својина престонице у обиму права 1/1

Група грађана Цетиња поднијела је парламенту престонице захтјев за предају Цетињског манастира у руке НВО ЦПЦ и давање на управу ове светиње активистима поменуте организације.

Захтјев који темеље на петицији коју је потписало три одсто пунољетних грађана с правом гласа, упућен је парламенту, односно предсједници парламента Дејани Диздар, „будући да је власник Манастира Престоница Цетиње“, тврди „Побједа“.

Како се наводи у образложењу захтјева потписника петиције, испуњавањем иницијативе кроз усвајање легитимне одлуке локалног парламента успоставило би се поштовање Уставом гарантованих људских права, као и исправљање историјске неправде.

Потписници петиције и захтјева истичу да су светињу градиле генерације Цетињана и Црногораца, међу којима и преци или дио предака потписника ове иницијативе, и тврде да је она деценијама недоступна и забрањена за коришћење присталицама НВО ЦПЦ и суверенистичким грађанима.

У захтјеву се наводи да је на основу листа непокретности 951, КО Цетиње, Цетињски манастир „Свети Петар“ својина престонице у обиму права 1/1.

Потписници петиције траже од цетињског парламента да на основу грађанске иницијативе исказане у прописаној процедури донесу конкретну и легитимну одлуку, пренио је ЦдМ.

“Испуњавањем нашег захтјева успоставља се мир, слога, међусобно поштовање, хришћанска љубав, разум, истина, чување људских права и успоставља читав један вијек, погажена историјска правда”, тврде подносиоци захтјева.

Ин4С


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО