Почело суђење за убиство Оливера Ивановића

У Основном суду у Приштини почело је суђење за убиство лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, по трећој, допуњеној оптужници косовског специјалног тужилаштва.
 
На сједници су прочитане оптужнице, а према најавама, током ове сједнице биће представљен „списак материјалних доказа и сведока“ на основу којих тужилаштво заснива оптужнице против полицајаца Недељка Спасојевића, Рада Басаре, Драгише Марковића и Жарка Јовановића, цивила Марка Рошића и секретарице Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Силване Арсовић.

Свих шесторо оптужених су се изјаснили да нису криви и да нису умијешани у убиство Оливера Ивановића, а једино је Јовановић признао да је имао оружје у илегалном посједу.

Оптужени се терете за кривична дјела тешко убиство, учешће или организација организоване криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлаштења и неовлаштено посједовање, контрола или посједовање оружја.

Трећа оптужница је измијењена у новембру 2020. године на коју је одбрана оптужених уложила жалбу Апелационом суду самопроглашеног Косова тражећи њено одбацивање, што тај суд није прихватио уз образложење да је измијењена оптужница заснована на доказима.

Тужилаштво је, наводно, утврдило тачан временски рок у којем су оптужени као чланови криминалне групе предузели кривичне радње у вези са кривичним дјелом убиство Оливера Ивановића.

Специјално тужилаштво је у оптужници појединачно навело доказе о одговорности сваког понаособ оптуженог, што су оптужени и њихова одбрана одбацили.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест метака испаљених из непосредне близине у леђа у тренутку када је улазио у сједиште Грађанске иницијативе у Улици Сутјеска у сјеверној Косовској Митровици.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО