„За разлику од опозиције ми се бавимо животним питањима грађана, а не кандидатурама“

БАЊАЛУКА – Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да је за ову политичку партију, за разлику од опозиције, приоритет да се бави животним питањима грађана Републике Српске, а не кандидатурама и подјелом позиција за опште изборе који ће бити одржани наредне године.

„Опозиција може сваки дан да састанчи и да се свађа око тога ко ће бити кандидат, ко неће, јер просто немају другог посла. Са друге стране, ми у СНСД-у, заједно са коалиционим партнерима који чине коалициону Владу, имамо сваки дан разне активности, бавимо се животним питањима која су битна за наше грађане и која се тичу борачке популације, пензионера, младих људи, као и разним темама од пољопривреде, економије, енергетике, инфраструктуре, здрваства, образовања…“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да се СНСД и коалиоцине партнери баве стварним животом и свој политички ангажман показују кроз рад институција у којима се налазе.

„Није наше да сједимо сваки дан и причамо како ћемо неког побиједити на изборима, да дијелимо позиције или да се бавимо кандидатима. Опозиција за сваке изборе почиње годину, двије прије избора да утврђују неке пазаре, па причају ко ће бити и шта ће бити“, рекла је Цвијановићева.

Што се тиче СНСД-а, нагласила је Цвијановићева, још је рано да се баве кандидатурама и кампањом и да ово није вријеме када се о томе говори, нити је приоритет.

„У партијском смислу нама је приоритет да сагледамо шта све треба да урадимо на локалу и у републичким партијским тијелима да би се припремили за изборе, да систематизујемо свој рад, да сагледамо слабости и осмислимо добар концепт, јер ми као највећа политичка партија имамо другачију одговорност према грађанима у односу на опозицију“, појаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сада је најважније да се размишља о страначком капацитету, на који начин да он буде побољшан, како да се иде у корак са темама које су други наметнули и које се морају рјешавати у оквиру институција.

„Такође, ми морамо да одржимо и јачамо институције јер смо ту доминантна политичка партија и у оквиру коалиционе Владе и на сваки други начин. То су све ствари о којима се говори, а не о неким будућим кандидатима“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је најважније да СНСД оствари добар изборни резултат и да зна којим капацитетом као партија располаже да би могли реализовати одређене ствари након наредних избора.

„Нисмо никада били оптерећени кандидатурама, за то има времена. Та тема није зрела за разговор, још није ни дошла на ред и још дуго неће ни доћи“, навела је Цвијановићева.

Када је ријеч о најављеној ревизији чланства, Цвијановићева је појаснила да су то активности које се редовно дешавају послије избора.

„Када се заврши један изборни циклус почињу припреме за наредни, радите на евиденцијама, пречишћавате их све, а не само чланства, него и евиденције које се тичу многих других питања као што су евиденције потреба за одређене општине, чиме располажемо у појединим локалним заједницама, какво је стање коалиције на локалу и слично. Много је тих активности и има много посла, посебно за наше општинске одборе у сарадњи са партијским органима“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је прошла година, када су одржани локални избори, година вируса корона која је утицала и на партијски живот, па и на саму кампању, јер ње није ни било у правом смислу те ријечи.

То су биле минималне активности које су нам давале неку видљивост, али то није било то у пуном смисли ријечи. Сада је дошло вријеме да се сагледа ситуација и да спремни дочекамо изборе сљедеће године“, рекла је потпредсједник СНСД-а.

Када је ријеч о позицијама на нивоу БиХ, Цвијановићева је указала да Сарајево, генерално говорећи, захтијева људе који су освјештени и који разумију да имају обавезу да се понашају у складу са Уставом и да имају моралну, људску, политичку, личну и колективну обавезу да штите Републику Српску, њене институције и њене функције као што се то ради у Републици Српској дјелујући у оквиру републичких институција.

„Свако од нас ко дође у заједничке институције БиХ мора са једнаким жаром и опређељењем да ради када је у питању ниво Сарајева или нека међународна политичка позорница, арена и слично, јер имате много оних недобронамјерних, али и оних који нису недобронамјерни али просто неће да потроше своје вријеме да слушају и разумију каква је ситуација овдје, шта су стварни проблеми и како се они могу превазићи“, појаснила је Цвијановићева.

Она је рекла да су најважнији алати у рукама Републике Српске. „То су политички, а не ратни алати или некакве глупости које смо слушали из Сарајева о томе како њима неко нешто пријети. Ми у Сарајеву морамо бити довољно зрели и као политичка партија или политичке партије и као институције и да користимо те алате на најбољи могући начин, а то је да ништа не заустављамо, а да сачувамо оно што је нама веома важно – Републику Српску“, поручила је Цвијановићева.

Говорећи о односима у владајућој коалицији, потпредсједник највеће политичке партије у Српској је рекла да су они добри и да је задовољна њеним функционисањем, наводећи да се то најбоље види у Народној скупштини Републике Српске гђе јасно долази до изражаја како функционише парламентарна већина и подршка извршној власти, односно Влади.

На питање да прокоментарише чињеницу да појединци из владајуће коалиције користе СНСД и његову снагу за властите интересе, те да успјехе приписују и себи, а за оно што је проблематично одговорност пребацују углавном на СНСД, Цвијановићева је рекла да је то увијек тако и да највећа политичка партија у оквиру коалиције носи и највећу одговорност јер је и најдоминантнија у креирању и нуђењу одређених рјешења коалиционим партнерима, али и по многим другим стварима.

„Са друге стране, уобичајено је да мале странке не носе тај терет одговорности и нормално постају дио успјеха, а када је неки неуспјех или када је нешто проблематично знају да се измакну. Не мислим да је то чудно, то се дешава свугђе и у свим коалицијама. Међутим, оно што је најважније јесте да је коалиција стабилна након што је мало промијенила своју конфигурацију од прошлих избора. Појавиле су се неке друге партије, неке су се цијепале, али намјера СНСД је увијек била да са свима имамо добре односе без обзира шта се дешава у њиховом страначком корпусу, да заједно радимо и да имамо подршку у парламенту и у томе смо успјевали“, истакла је Цвијановићева.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО