За њега су поскоци умиљате животиње: Херцеговац ухватио хиљаде змија, а ујела га само једна!

У посљедње вријеме биљежи се најезда змија у Херцеговини, њихово присуство је забиљежено чак и у градским срединама. Међутим, за Драгу Лечића, змијоловца из љубињског села Жрвањ сусрет с поскоком је свакодневан.


Лечић још од дјетињства лови змије, те их продаје. Уловио их је око хиљаду, а ујела га је само једна змија отровница. Међутим, то га није спријечило да настави са овим несвакидашњим бизнисом.

Петнаест поскока у Драгином дворишту чека на потенцијалног купца. За то вријеме њихов дом су пластичне избушене боце у којим их овај 68-годишњи ловац чува. Лов на змије каже врло је једноставан – толико да у херцеговачки крш по змије иде бос.

„Ево овако, у папучама, па ако га видим притиснем штапом, иза главе ухватим у руку и у флашу убацим. Има поскок, има шарка, има и шарган. Он нема круне, све сам њих ловио, а шарка је много дужа и она углавном иде уз воду“, рекао је Драго, преноси Н1.

А лови их у близини своје куће, дневно некад и по њих десет. Раније је то радио по наруџби фармацеутских компанија за прављење серума, те је добро и зарађивао. Данас ове змије успије продати тек ријетким заинтересованим појединцима.


За потребе снимања филма Емира Кустурице „На млијечном путу“ уловио је 75 змија. Договор је, каже, био да уз змије приложи и њихове зубе које је сам вадио.

„Откинем зуб и на најлончић, на крају пребројао зубе и у кесу. 75 змија – за 28 минута им извадио зубе. Никад бољу дневницу нисам зарадио“, присјетио се.

Цијена једног уловљеног поскока је 50 евра. За Драгу боље зараде нема. Још као ученик, браћи и себи куповао би школски прибор и уџбенике од продаје змија отровница.

„Најљепша пара је ту, један комад 50 евра. Зна се десити цијели дан да идеш тражиш, па нема ништа, али може се десити један дан па одмах њих пет“, казао је.

За Драгу су поскоци умиљате животиње, само их каже не треба плашити, јер ове отровнице никад не нападају људе, само се од њих бране. Због његове непажње један га је и ујео, а захваљујући серуму данас посљедица нема. А како тврди ни Херцеговци не би требали бринути, јер док је њега биће и спасоносног лијека.

Agencije/FENA/RTS


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО