Зашто за Наду нема места тамо где је политика запосела просвету?

Пола године је прошло од случаја који је тек мало намрешкао устајале просветне воде у РС. Главни актер- учитељица Нада Васиљевић, остала је без посла. Енеа Хоти, некадашња саветница министарке, коју је Нада означила као важну фигуру у прикупљању гласова, је унапређена у начелницу у министарству. На судски епилог се и даље чека. Наиме, након припремног рочишта притворен судија због оптужбе за корупцију. Нови, коме је предмет додељен, још није заказао припремно рочиште.

ос-бранко-радицевиц
То што је В3 добио нову учитељицу усред школске године узбунило је и родитеље који су од директора тражили објашњење.(Фото: Герила)

Учитељица Нада Васиљевић је једна од ретких која је јавно сведочила о ономе што већина грађана осећа – да су се политичка корупција и клијентелизам дубоко увукли у све поре друштва, чега ни просвета није остала поштеђена.

Уједињена Српска је “добила” школе
Након завршених мастер студија са највишим просеком (9,91), у септембру 2018. године, након проведеног конкурса, примљена је као замена на годину дана у највећој бањалучкој школи “Бранко Радичевић”.

Како би остала на послу, сугерисано јој је, тврди, да се учлани у “Уједињену Српску”, као и да активно ради на прикупљању гласова пред изборе.

нада-васиљевић
За најбоље нема места уколико нису у правој странци- учитељица Нада Васиљевић

Ипак, како је испричала медијима у децембру прошле године, њен ангажман није био довољан јер је било заслужнијих, а она “премлада да би добила решење на неодређено”. Тако јој је, тврдила је, образложила Енеа Хотић, тадашња саветница министарке Наталије Тривић.

То што је В3 добио нову учитељицу усред школске године узбунило је и родитеље који су од директора тражили објашњење. Протествовали су, шетали од школе до зграде Владе РС тражећи оставку министарке Наталије Тривић због страначког запошљавања. Ефекта није било, а Нади је речено до их “смири” јер у противном неће имати подршку Министарства просвете нити ће моћи да се запосли.

“Енеа Хоти је све поруке избрисала, али сам ја пре тога све сачувала. Након што су медији писали о овом случају, нико ме није контактирао, ваљда у страху да са тим не изађем у јавност. А Енеа Хоти је унапређена у начелницу за основно васпитање и образовање. Шта год да се деси, ти људи напредују”, прича учитељица Васиљевић.

Тражећи правду је у децембру прошле године поднела тужбу. Након одржаног припремног рочишта судија коме је предмет додељен је, због оптужби за корупцију, завршио у притвору. Нови још није заказао припремно рочиште.

Ударац задат просвети
Са дистанце од пола године Нада Васиљевић каже да је веома разочарана у реакције колега које потврђују да смо друштво хипокризије.

“Колеге кријући дају подршку. Ипак, јавно се нико није заузео. Нико нема храбрости јер су сви под неким притиском или уцењени”, тврди и додаје да је поражавајуће да просветни радници, чија је мисија у друштву да децу уче правди и моралу, сагињу главу пред неправдом и страначким војницима који су запосели све функције.

“Док сам студирала, једва сам чекала да дођем у учионицу. Међутим, у пракси сам видела да је 50% људи који данас раде у просвети, ту залутало. Неки мислие да је довољно прошетати ходницима школе да би се звали просветним радницима”, прича ова млада учитељица.


Учитељица Нада Васиљевић је тврдила да јој је директор школе сугерисао да се учлани у УС, што је он демантовао и нагласио да за запошљавање постоји законска процедура. Саветница Енеа Хотић је тада изјавила да се министарство “не петља у рад школе”.
За актуелну министарку Наталију Тривић сматра да нема довољно знања нити је компетентна да води овај ресор и да је онај ко је поставио задао велики ударац просвети и просветним радницима:

“У медијима се представља да се разуме у просвету. Ипак, просветни радник одмах препозна, посматрајући је као ученика. Она се припрема за наступе, али је то типичан пример механичког учења и то се примети. Све то је један промашај”, објашњава Нада.

Додаје да би јој пресуда у њену корист донела сатисфакцију као и да је направљен “педагошки злочин” првенствено према деци, потом према њој као учитељици и, на крају, према родитељима.

Разочарана је и Друштвом учитеља које би требало да води рачуна о положају учитеља у РС, а не да служи као “параван за сликање и покриће за промашаје” министарства.

На крају, ова млада образована жена са високим просеком констатује да би јој правична пресуда била сатисфакција и да не би осећала нелагоду да се поново врати у колектив ОШ “Бранко Радичевић”.

“Мени је учињена неправда и они би требали да осећају стамоту. Ту пре свега мислим на директора и председника Школског одбора. То је једна игра која се стално понавља, једни друге штите. Сматрам да је направљен један педагошки злочин према деци, према мени као учитељици, према родитељима”.

На питање – Има ли места за Наду у просвети РС, одговара:

“Без обзира на мој рад , приступ у образовању деце, за мене нема места. Деца су будућност, а ми са толико бахатости и незнања приступамо томе. Ипак, нећу одустати”, каже учитељица Нада Васиљевић.

На основу њеног примера можемо да кажемо да је сентенца Милорада Додика од пре неколико година да “можете бити најбo

љи студент или најбољи стручњак у некој области али ако нисте у систему власти, ако нисте део власти, све то може изгледати као заблуда” у овом друштву постала законитост.

Direkt-portal.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО