Након негодовања јавности Андрићев институт саопштио да је споменик само експонат

Након што је скулптура патријарха Павла од плетене жице изазвала лавину коментара и негодовање јавности, из Андрићевог института је саопштено да се радило о експонату који је био изложен због свечаности организоване на Видовдан, а да ће патријарх добити споменик у Андрићграду.

Скулптура од плетене жице, рад вајара Љубомира Лацковића

Споменик аутора Љубомира Лацковића свечано је на Видовдан откривен на Византијском тргу у Андрићграду и одмах поделио јавност. Многе је овај рад од плетене жице асоцирао на сворења из филмова научне фантастике, а већина је сматрала да ни на који начин не одражава лик, дело и углед који у народу има овај патријарх.

Јуче су реаговали из Андрићевог института рекавши да је у питању експонат и да ће за споменик патријарху Павлу расписати конкурс.

„Патријарх Павле ће, као неизбјежни стуб духовности и српског идентитета свакако добити споменик у Андрићграду међу осталим великанима српске културе, али тек након конкурса који ће расписати Андрићев институт“, стоји у саопштењу.

То није први споменик српском патријарху који је изазвао чуђење, па и револт јавности. У новембру 2018. у Београду је постављен споменик патријарху Павлу за који су многи сматрали да не одражава оно што је он био, као и да је место на који је постављен, у близини трамвајске окретнице, недостојно успомене и поштовања које народ гаји према овом патријарху.

Споменик патријарху Павлу у Београду

Аутор скултуре од жице је својим радом скренуо пажњу Емира Кустурице који га је и позвао да реализују овај пројекат. како је речено на отварању, споменик је висок 1,7 метара, а направљен је за два месеца.

Direkt-portal.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО