БХ оператери о укидању роаминга: М:тел корисници морају бити на опрезу

Бх. телецом ће интернет укидати по потрошњи допуштене количине, Еронет ће га успорити, док ће Мтел обавјештавати о могућим вишим трошковима.

Разлика код бх. оператира има, а оне се углавном односе на кориштење интернета у осталим обухваћеним земљама.

Од четвртка, роаминга између Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Косова и Албаније више неће бити, према договору још из 2019. године који обухвата земље Западног Балкана.

То значи да ће цијене по којима су корисници у државама Западног Балкана разговарали, слали поруке и користили мобилни интернет у домаћем саобраћају, од 1. јула бити на снази и када буду на путовањима у некој од преосталих пет држава, без додатних високих трошкова узрокованих досадашњим кориштењем телефона у роамингу.

Шта то значи за грађане Босне и Херцеговине, провјерили смо са три оператера која ђелују на тлу те земље, компанијама БХ Телецом, ХТ Еронет и Мтел, чији ће корисници, сасвим сигурно, у почетној фази сигурно и даље стрепити за своје рачуне када буду у другој држави Западног Балкана, у недоумици на шта се тачно укидање роаминга односи.

Из понуђених одговора, разлика има, но, оне се углавном односе на кориштење интернета, односно, количину интернета коју ће моћи користити по домаћим тарифама.

Мање доступног интернета
Према ономе што нам је речено из компаније БХ Телецом, корисници те мреже на путовањима у преосталих пет земаља регије Западног Балкана неће морати бринути хоће ли при кориштењу телефонских и интернетских услуга бити изложени додатним трошковима.

Из корисничке службе БХ Телецома кажу да ће се ограничења односити само на интернет, али да ће, у пракси бити немогуће да се начини већи трошак.

„У земљама иностранства користит ће се минуте из основног пакета. Ако, примјера ради, имате повећан саобраћај, разлика остаје за кориштење при повратку у БиХ, а у иностранству ће се трошити минуте из основног пакета. Рецимо, ако имате уговор од 800 минута, у иностранству ћете користити 500“, речено нам је из БХ Телецома.

Када је ријеч о кориштењу интернета, он неће бити доступан у истој количини као и у БиХ.

„Нећете добити сву количину, него дио, а то зависи од пакета. За иностранство ћете имати један дио, а други ће вам остати по повратку у БиХ. Када у некој од осталих земаља регије потрошите дио намијењен за то, приступ интернету ће аутоматски бити обустављен како не би дошло до повећаних трошкова“, објашњавају уз напомену да ће корисници добити упозорење на то.

Из компаније Мтел, потврђено нам је да ће нови режим важити од сутра. Но, док ће цијене разговора и СМС порука остати исте као у матичној земљи, према цијенама из кориштеног пакета услуга, наглашавају да са преносом мобилних података ипак треба бити опрезан како не би дошло до непотребних непријатности по корисника.

„Када је ријеч о расположивим минутама разговора и СМС порукама, оне ће остати исте као у БиХ, зависно од пакета који корисник посједује. Но, када је ријеч о интернету, расположива количина бит ће мања него у БиХ“, рекла нам је оператерка из Мтела.

Упозорење за искључење интернета
„Корисник Мтела у иностранству ће по потрошњи 90 посто расположивог интернета добити упозорење о датој потрошњи. Уколико се то деси, најбоље је искључити пренос мобилних података или докупити интернет“, додала је.

Уколико количина потрошеног интернета код корисника Мтела пређе допуштени ниво, рекла нам је, у том случају ће доћи до прекомјерне потрошње. Накнадног упозорења којим би се кориснику дало до знања да је на снагу ступио обрачун по ранијим роаминг тарифама, из Мтела неће бити, каже

„Зато ћемо нашим корисницима сугерисати да, чим добију упозорење о потрошених 90 посто интернета који им је на располагању, искључе интернет, јер ће у том случају њихов рачун бити много виши“, рекла нам је.

Када је ријеч о ХТ Еронета, из те компаније тврди да се корисницима њихових услуга из Босне и Херцеговине неће дешавати да у некој од преосталих пет земаља Западног Балкана, буду изложени вишим тарифама.

Извор: Ал Јазеера


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО