Камену враћа душу: Умјетник Жељко Алексић из Требиња ствара ремек-дјела

Жељко Алексић из Требиња од камена ствара ремек-ђела, а предмети које је израдио овај умјетник завршавају широм света.

Симбиоза камена и живота у Херцеговини је одувијек присутна, каже Алексић, који у ствари ствара умјетнине и тиме камену враћа душу.


Камену враћа душу: Умјетник Жељко Алексић из Требиња ствара ремек-ђела
– Код нас у Херцеговини камен има нешто у себи што практично сваког човека веже. Једноставно у неком тренутку свог живота открио сам да постоји љубав према обради камена, да од њега могу израђивати разне предмете и ето то траје до дана данашњег. Заиста уживам у клесању, колико год то звучало чудно – рекао је Алексић.

Камене гусле, ланац од камена и разни други предмети сада се налазе широм планете захваљујући Жељку, који каже да му је свако дјело једнако драго.

– Сваки рад је на неки начин изазов и тешко ми је издвојити нешто посебно. Ипак, како вријеме одмиче највише волим да радим скулптуре. Оне су најизазовније, јер се ту преклапају изазови и жеље. Песник има перо, клесар камен и мој начин да крикнем у простор, кажем нешто своје је управо радећи на њима. Доста мојих радова отишло је у свет, од Америке, Кине, Европе, а да не говорим о региону – додао је Алексић.

Овај Требињац тренутно ради скулптуру Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске који је са 15 година дао живот за Српску.

– Ова скулптура треба да иде на Озрен код Добоја. Представљаће једну трагичну судбину. Ово јесте споменик личности, али у исто време и једног времена, које осликава трагична судбина једног дечака – истакао је Алексић.

Сем предмета од камена Жељко је исклесао и неколико камених иконостаса, који красе храмове у Српској.

ПОРОДИЦА

Жељко Алексић има несебичну подршку и своје породице, супруге и троје мале деце. Сем тога што и сами уживају у ономе што он ради, његова мала деца већ сада кроз игру вешто рукују клесарским алатом и показају интересовање да и сами обрађују камен.

Извор: Новости.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО