Јединој српској повратници у Ђаковици приштинске власти ЗАПЛИЈЕНИЛИ блиндирана врата

БЕОГРАД – Приштинске власти заплијениле су нова блиндирана врата која је једина српска повратница у Ђаковицу Драгица Гашић хтјела да монтира да би се осјећала безбједније стану у који се вратила послије 22 године.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да се Гашићева, након вишедневног отвореног малтретирања и директних пријетњи које су јој упућене, сада суочава са новом врстом притисака и проблема.

“Иако смо одмах обезбедили нова блиндирана врата за њен стан и мајстора који треба да изврши замену, локална полиција данас прво није дозволила да се дотрајала и улупана улазна врата на Драгичином стану замене, него су јој тражили дозволу општине за монтажу”, навео је Петковић.

Према његовим ријечима, након што је Драгица попунила захтјев у општини, локални инспектори рада су дошли и заплијенили нова врата, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Сада, како наводи Петковић, траже да се прије монтаже врата, општини доставе докази о некаквом атесту, као и докази произвођача о уплаћеним порезима, уз бројна друга документа.

“Ово је незапамћени скандал и директна тортура, као и нова, најотворенија врста притиска да се Драгица отера са кућног прага, јер је свима, и у Приштини и у Ђаковици, добро познато да је њена намера била да замени стара врата како би се осећала безбедније и како би колико-толико на миру могла да преспава у свом стану”, истиче Петковић.

Он каже да се поставља питање о каквом повратку и суживоту уопште може да се разговара када Приштина не дозвољава ни базичне услове за живот српским повратницима и “обрачунава се са вратима”.

“Ми ћемо свим расположивим каналима наставити да инсистирамо да се прекину притисци и напади на њу и да јој се гарантује безбедност и нормалан живот, а први корак у томе свакако је да јој створимо пристојне услове за живот у стану у који се вратила после 22 године и од тога нећемо одустати”, поручио је Петковић.

Немам речи! Однели су ми нова блиндирана врата, а нисмо ни почели да их постављамо, кажу, не могу да их заменим без дозволе општине. Не одустајем, поставиц́емо врата, каже за Спутњик Драгица Гашић, прва Српкиња повратница у Ђаковицу.

“Они не дају да ја тобоже реновирам стан, па сам морала да одем у општину, да напишем захтев. Док сам писала ту молбу, захтев да уградимо нова врата, дошли су људи и однели их.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО