Додику уручен Орден Републике Србије

БЕОГРАД – Орден Републике Србије на великој огрлици уручен је данас српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Додику је Орден уручио предсједник Србије Александар Вучић.

„Иза мене је бесана ноћ, јер радост одликовања није мала. Носићу га са поносом, као припадник истог народа из Републике Српске. Заједно са Вучићем изградили смо Србију, али и Републику Српску. Она је моћнија, боља, политички јача. Имао сам прилику да сарађујем и са ранијим руководствима Србије, али ово је најбољи период сарадње. Драго ми је што се ово дешава на Видовдан, који повезује наш народ од давнина“, рекао је Додик.

Додик је рекао да ово признање доживљава као његову љубав према Србији, и додаје да је оно посвећено свим његовим сарадницима.

Ово највеће признање Србије до сада су, између осталих, примили руски и кинески предсједник Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и дођељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде, преноси РТРС.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО