ВУЧИЋ СУТРА ДОДИКУ УРУЧУЈЕ НАЈВИШЕ ОДЛИКОВАЊЕ: Орден Републике Србије на великој огрлици добиће за нарочите заслуге

Ово највеће признање Републике Србије до сада су примили председник Руске Федерације Владимир Путин, Народне Републике Кине Си Ђинпинг, некадашњи председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и патријарх московски и целе Русије Кирил

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик примиће сутра у Београду Орден Републике Србије на великој огрлици.

Додику ће Орден уручити председник Србије Александар Вучић у Палати Србије у 12.00 сати.

Ово највеће признање Републике Србије до сада су примили председник Руске Федерације Владимир Путин, Народне Републике Кине Си Ђинпинг, некадашњи председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и патријарх московски и целе Русије Кирил.

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додељује се председницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звезде.

Огрлицу чини 19 делова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

СРБИЈАДАНАС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО