Обиљежено 29 година од операције “Коридор 92”

У Дугој Њиви код Модриче обиљежено је 29 година од операције Коридор, којом је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар Душко Милуновић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, али и чланови Мото-клуба “Ноћни вукови”.

На данашњем обиљежавању у Дугој Њиви представљена је и реплика униформе ВРС.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић је истакла да је снага Републике Српске у јединству.

– Жељели су да погнемо главу! Ми то никада нисмо радили! Показали смо да и у овој кризи, али и раније за вријеме тешких поплава, као и за вријеме велике свјетске економске кризе, да можемо да останемо на ногама. Увијек смо ишли напријед и грабили према циљу – нагласила је Цвијановић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

– Желим да вас подсједим на цинизам и понашање међународне заједнице, која се оглушила да пружи и дозволи хуманитарну помоћ. А, резултат тога био је смрти 12 беба у Бањалуци. Морали су да изгубе битку са животом само зато штио им нису хјели допустити да дође кисеоник у Бањалуку. Шта су та дјеца била крива? – запитао се Радован Вишковић, премијер Српске.

– Ово је једно од четири света мјеста српског народа. Морамо чувати и бранити Републику Српску, и сјећати се оних који су живот дали у одбрани Српске – нагласио је Јовица Радуловић, начелник Модриче.

– Када смо сложни, можемо ријешавати и највеће проблеме, а све то можемо црпити из велике операције “Коридор ’92” – нагласио је Миломир Савичић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

У операцији “Коридор 92” погинуло је 413 бораца, а 1.918 је рањено.

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви одржана је света литургија коју је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја.

Српскакафе


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО