Ко је човјек осумњичен за злостављање дјевојчица у „Петници“?


Вијест о сексуалном злостављању у Петници, елитној научној институцији Србије, потреса јавност Србије из темеља и поставља питање како то нико не реагује, а пуних 11 година било је јавна тајна да С. у својој соби малољетницама нуди алкохол и цигарете. Па и да су само алкохол и цигарете, а камоли оно што смо чули…

Афера потреса „Петницу“: Ко је човјек осумњичен за злостављање дјевојчица


Пет дјевојака су, како наводе у исповијестима за недељник Време, у периоду од 2003. до 2014. искусиле сексуално насиље од истог злостављача у овој установи од фотографисања без ођеће преко манипулације жртвама до отворене присиле на испијање алкохола, уцјене и пријетње. У два случаја је дошло и до физичке агресије, а у једном до фотографисања жртве у несвјесном стању.

Како пише Време, ријеч је о човјеку рођеном 1956. године, који је у Истраживачкој станици Петница од њеног оснивања, 1982. године, с обзиром на то да је припадао екипи ваљевских Младих истраживача који су и покренули ИСП. У ИСП је био дугогодишњи предавач, вођа једног од популарних програма и коначно уредник “Петничких свески” у којима су објављивани радови полазника петничких семинара, преноси Блиц.

С. је практично у ИСП био 24 сата дневно, а иако својевремено у браку, у својој канцеларији је и живио, а у Ваљево би, како причају познаваоци, “практично долазио само да купи вино”. Након развода, додају, запао је у финансијске проблеме, а након што је 2017. године споразумно напустио ИСП, “у Ваљеву га готово нико није сретао”. Претпоставља се да живи у селу у околини Ваљева, одакле му потиче породица, а и сам бивши директор Вигор Мајић је признао да је С. до 2019. године “био је ангажован хонорарно јер је имао информацију да се налази у тешкој економској ситуацији”.

Подсјетимо да је на питање зашто није позвана полиција, Никола Божић, управник Петнице, рекао да пријаве нема без пристанка жртве, а на питање да су могли да пријаве да у Станици постоји човјек који прави фотографије нагих малољетница, Божић је рекао: “Искрено, били смо у шоку и нисмо се сјетили тога”.

Такође је рекао да су му се једна или двије дјевојке јавиле, мимо инцидента из 2017. и да је од руководилаца чуо да “С. фотографише и да дјеци то смета”.


– Нисмо чули ништа о сексуалном насиљу, али јесмо да је непријатно, грубо, да има грубих ријечи. Нисмо имали представу да ту има озбиљне агресије и овога (сексуалног насиља). Нисам чуо ни за какво вриштање и излетање из дворишта – тврди Божић.

Вигор Мајић је, пише Време, одмах разговарао са С, али он је негирао да било чега другог осим проблема са текстовима, да дјеца тешко прихватају његове сугестије и обећао да више нема проблема.

– У вријеме када смо одлучили да га избацимо, имао је близу 60 година, враћа се у Ваљево, остаје без посла. Није лако избацити некога на улицу. Нисам стручан, али ми је пролазило кроз главу да ли ћу носити на савјести његов живот ако будем прегруб. Било ме је страх. Али, одлучили смо да он више не смије да има контакт са дјецом. Од 2014. више није водио програме, оставили смо само да ради “Петничке свеске”, био је јако предан у томе – рекао је за Време Мајић.

Дјевојке које су испричале своја језива искуства кажу, између осталог, да им је С. представљан као велики ауторитет, са великим знањем из природних наука, да је организовао “кул сједељке”, увијек са много вина, да је полазнице уводио у свет џеза, филмова Андреја Тарковског… А многе су вјеровале да када их фотографише заиста учествују у нечему што има умјетничку вриједност.


Иначе, на друштвеној мрежи Фејсбук направљена је група “Подршка храбрим Петничаркама”, која је током првог дана окупила 1.150 пратилаца, а чине је бивши полазници ИСП, који су се у тој групи отвореним писмом обратили јавности, изражавајући подршку младим женама које су храбро иступиле и подијелиле искуства сексуалног узнемиравања и насиља које су доживјеле у ИСП, као и онима које то још нису учиниле.

– Жао нам је што је мјесто које је претендовало да буде оаза знања и слободе учинило тако мало да обезбеди вашу сигурност и да вас заштити. Жао нам је што сте морале саме да носите терет трауме свих ових година и што сте трпјеле притиске да не изнесете своју причу јавно. Управо је ваш храбри иступ у јавност знак највеће подршке постојању институција каква ИСПа треба да буде – а то су институције које његују научно и критичко мишљење и које штите своје чланице и чланове – наводи се у њиховом отвореном писму.

Додаје се да је бројним генерацијама Петничарки и Петничара боравак у станици био од изузетне важности за даљи лични и професионални развој.

– Како бисмо очували такав простор критичког мишљења и будућим генерацијама, потребно је да Управа ИСП одговорно иступи и понуди јавно извињење свим жртвама, санкционише све умијешане у објављене случајеве насиља, осмисли план образовних и превентивних активности којима ће се сличне ситуације спријечити у будућности, те обезбиједи механизме пријављивања насиља који штите жртве, пружају им адекватну помоћ и покрећу адекватне интерне процедуре – закључује се у отвореном писму бивших полазника ИСП на Фејсбуку.

Srpskainfo


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО