Сви су знали да у Петници „кул чика“ опија малолетнице и слика их голе и – БАШ ИХ ЈЕ БИЛО БРИГА!

11 година, шест министарстава, Управа, Савет, на стотине државних секретара и – НИКО ДА РЕАГУЈЕ?!

Да састанак изгледа овако – он, полазница, вино и тамна соба у којој „ужасно смрди“ – сви су знали. Да се састанци одржавају ноћу у његовој соби, која ужасно смрди и била му је уједно и канцеларија, у којој су свуда празне флаше вина, прљаве чаше, да полазнике нуди вином, то није била никаква тајна. Да у паузама рада узме апарат, направи по коју фотографију, портрет, некада уколико полазница то жели, причало се тада да је само ако жели, то буде и еротска, уметничка фотографија за коју су се оне свлачиле, заузимале позе које им каже, то се такође знало. Да псује, уме да буде прост и груб, такође. На то, каже бивша полазница Петнице за „Блиц“, нису сви гледали као на нешто чудно.

  • То се узмало здраво за готово. Он је просто такав, то тако функционише – рекла је.

Дакле, шта смо то овде имали? У Истраживачкој станици Петница, елитној, престижној институцији наше земље, све се, очигледно, знало?

Знало се да је један човек пуних 11 година, то је период који је сада познат, а можда је било и дуже, сексуално злостављао девојчице од 14 до 20 година, а да нико у овој институцији није реаговао?! Није реаговао нико ни од чак седам министара просвете који су се променили у том периоду од 2003. до 2014. године! Није реаговао нико ни у најмање шест министарстава која су помагала рад „Петнице“, а то значи нико од стотине државних секретара, чиновника, службеника…! Како је могуће да нико није знао да тај човек, који је био задужен за уређивање радова за зборник “Петнице свеске”, даје деци да пуше и пију?! У најмању руку то…

Језиве исповести жртава сексуалног насиља у „Петници“ шокирале су јавност у Србији и покренуле је на бројна питања која се у суштини сва своде на једно: да ли је могуће да су у научној институцији која се сама, на свом сајту, хвали како је од свог оснивања пре скоро 40 година организовала више од 3.500 разноврсних курсева на којима је учествовало више од 50.000 полазника и око 6.000 предавача и стручних сарадника сви деценијама ћутали о сексуалном насиљу?!

Занимљиво, и челници „Петнице“ били су шокирани када су сазнали да код њих ради човек који прави фотографије нагих малолетница, али, како је рекао директор ове станице Никола Божић, од шока се нису сетили да га пријаве полицији?!

Ако се они нису сетили да га пријаве, поставља се питање како је то организована сама “Петница”, које све органе има и са којим надлежностима, коме ова институција одговара за свој рад и резултате, како се финансира…

Јована Глигоријевић: „Петница“ ћутала због финансија
За новинарку недељника “Време” Јовану Глигоријевић, која је открила целу аферу и објавила исповести жртава сексуалног насиља у „Петници“, управо је питање новца један од главних разлога због којег је ова истраживачка станица све време ћутала о сексуалном злостављању у својим редовима.

  • Један од мојих утисака је да је до прикривања дошло из страха првенствено због финансирања. Плашили су се да ли ће, ако све исплива на површину, престати финансирање. Не улазим у то да ли је то финансирање од стране државе или других извора. Једно је сигурно: знало се да се нешто догађа, што је у најмању руку проблематично, и ћутало се – појашњава Јована Глигоријевић за “Блиц”.

Како каже, није спорно да је „Петница“ у смислу вршњачке едукације значила многим генерацијама.

  • Она јесте важна за многу децу која су у својим малим срединама важила за „штребере“, па су након доласка у ту установу напокон могла да се осећају прихваћено и буду оно што јесу. „Петница“ има своју светлу страну: развијало се поштовање, прихваћеност, позитиван однос према ЛГБТ заједници… Али не може да се негира да све све ово догађало – наводи новинарка.

Удружење грађана за које нико није надлежан?!
Интересантно да на званичном сајту „Петнице“ стоји да је ова истраживачка станица непрофитна организација регистрована као удружење грађана са око 140 равноправних оснивача, а да јој годишњи буџет износи око 100 милиона динара.

  • Од оснивања Истраживачке станице Петница 1982. године, мање или више редовно, Истраживачку станицу Петница финансијски помаже Влада Србије, највише преко Министарства науке и Министарства просвете. Било је примера спорадичне подршке за специфичне програме и других државних органа – Министарство омладине и спорта, Министарство за телекомуникације, Министарство за животну средину, Министарство за регионални развој и слично – стоји на сајту “Петнице”, и додаје се да дугорочне донације обезбеђују многе јавне и приватне компаније.

Иначе, највише управно и контролно тело “Петнице” је Савет.

  • Чланови Савета бирају се из редова искусних научних и јавних радника и стручњака из различитих области који су дужи низ година активно учествовали у активностима ИС Петница. Савет усваја програме и извештаје о раду, принципе и правила организовања образовних активности, одлучује о значајнијим инвестицијама и доноси друге одлуке о стратешким питањима рада и развоја станице – пише на сајту, и апострофира се да Савет именује чланове Управног одбора као оперативног управног и наџорног органа, а да радом “Петнице” руководи директор са три помоћника директора.

У савету „Петнице“ и бивши министар просвете
Иначе, Савет „Петнице“ има укупно 19 чланова, међу којима су и, примера ради, Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност, затим бивши министар спољних послова Горан Свилановић, бивши директор станице Вигор Мајић и некадашњи министар просвете Срђан Вербић.

Вербић: За „Петницу“ надлежни само њени оснивачи и управни одбор
Занимљиво да је Вербић последњи од шест министара просвете током чијег мандата се у “Петници” догађало сексуално злостављање малолетница. Ипак, Вербић не види у томе одговорност Министарства просвете, чак тврди да је „Петница“ организација која, практично, никоме не одговара за свој рад и резултате.

  • Истраживачка станица је удружење грађана. Нико за њу није надлежан сем њених оснивача и управног одбора – тврди Вербић за „Блиц“.

Председница Управног одбора „Петнице“ Тања Аднађевић није одговарала на позиве „БИица“. Управни одбор броји укупно девет чланова.

Седам министара просвете променило се током афере у „Петници“

Жарко Обрадовић је био министар просвете од 2008. до 2013. године
Поред Вербића током 11 година сексуалног насиља у „Петници“ министри просвете били су: Гашо Кнежевић, Љилана Чолић, Слободан Вуксановић, Зоран Лончар, Жарко Обрадовић и Томислав Јовановић.

Министарство просвете: Петница је самостална институција
И у Министарству просвете апострофирају независност „Петнице“ која, како кажу, није у систему образовања.

  • Истраживачка станица „Петница“ је од свог оснивања самостална институција. Министарство просвете, науке и технолошког развоја најоштрије осуђује сваки могући облик злоупотребе и насиља над децом и очекује да у таквим ситуацијама реагују надлежне институције. Забрињавајуће је да се непоступањем надлежних толико времена урушава кредибилитет и репутација једног од драгуља који Србија поседује, а који је планетарно познат – поручују у Министарству просвете за „Блиц“.

Али, по свему судећи, нико, па ни у „Петници“, ни у Министарство просвете, нема одговор на питање ко је то надлежан и чијим се непоступањем већ скоро две деценије ћути о сексуалном злостављању и урушава кредибилитет ове инстититуције?

Ово није напад на „Петницу“
Новинарка недељника “Време” Јована Глигоријевић апострофира да њен текст о сексуалном злостављању у “Петници” није напад на ову истраживачку станицу.

  • Ово није напад на „Петницу“. Моје саговорнице не желе да се „Петница“ угаси. Моје саговорнице својим исповестима сматрају да „Петница“ треба да се очисти од своје ружне прошлости како би наставила путем којим је од почетка замишљено да треба да иде – закључује Јована Глигоријевић.

ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО