С ’херцеговачког Беверли Хилса’ Јадран и Дубровник као на длану

Село Иваница, ваздушна бања у општини Равно, уз границу БиХ с Хрватском, називају и предграђем Дубровника, јер је од тог хрватског града удаљено тек шест километара. Посљедњих година ово мјесто на југу наше земље носи и популарни назив “херцеговачки Беверли Хилс”, јер у њему ничу луксузне виле за одмор.

Гости, уз одличан смјештај и услугу, уживају и у прелијепом погледу на море, а за много мање новца него што би дали у Дубровнику.

Идеална локација
Један од оних који су међу првима препознали исплативост инвестирања у Иваницу је Јовица Божић, човјек поријеклом из наших крајева, који већ годинама успјешно послује у Енглеској.


Каже да је с одличном услугом, херцеговачком топлином и идеалном локацијом од Иванице направљена права оаза за туристе, што они препознају и враћају се изнова, јер преспавати на Иваници, уз мир, тишину и нестваран поглед, више је него одмор. А још ако уз то додате сав луксуз који ћете наћи у вилама – ту нема промашаја.

Божић је прву вилу саградио 2008. године на литици изнад саме границе с Хрватском, недалеко од граничног пријелаза, а дао јој је име по мајци Гоји.

Прелијеп поглед пружа се на Јадранско море


– Било је то мјесто као у рају, локација с које се види море као на длану, а цијене су биле три до четири пута ниже у сваком погледу у односу на комшилук, у Црној Гори и Хрватској. На Иваници нема воде ни канализације, али ми смо се за сада снашли. Изградили смо велике резервоаре за воду и сопствене биопречистаче, тако да су наше отпадне воде 100 посто еколошки чисте – говори Божић.

Његово предузеће располаже с 20 луксузних вила на Иваници и једним апартманским смјештајем.

– Ми наше насеље називамо Дубровачки висови (Дубровник Хеигхтс), а када добијемо воду и асфалт с пратећом инфраструктуром, личит ћемо и на Беверли Хилс. Ако изузмемо пандемију, посљедњих десет година најбројнији гости били су Енглези, Ирци и Скандинавци, док су лани долазили гости из Сарајева, Бање Луке и Београда, али и велики број дипломата који раде у БиХ – наводи Божић.

Мубина ван Веен-Исовић, власница агенције за некретнине која у свом посједу има двије виле за издавање на Иваници, каже да за ту локацију зна још од прије рата, када је ту било викенд-насеље, гдје су људи имали куће за одмор.

Викенд-насеље

– Након рата Иваница је била девастирана, изгледала је као неко уклето мјесто. Све је било порушено и сви су ме питали шта ћу тамо. Али купила сам одређене локације и то се показало као добра инвестиција, јер су цијене убрзо почеле расти. Направила сам ту два објекта која и данас издајем – прича Исовић.

И она каже да је инфраструктура лоша, али додаје да мала Општина Равно сама не може изнијети тако велики пројект и неопходна је помоћ с вишег нивоа.

Шта купце одбија

– Купци земљишта на Иваници долазе одсвуда. Има ту доста странаца који препознају идеалан географски положај овог мјеста. Али међу њима има и оних који купљене плацеве сада продају, јер се предуго не дешава ништа, нема никаквог бољитка, инфраструктура је и даље изузетно лоша. То људе одбија, јер ви, када почнете градити, желите да имате воду, нормалну цесту, да не идете по камењару да бисте дошли до објекта – говори Јовица Божић.

Извор: Топ портал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО