ЦГ: Премијерском сату не присуствују посланици ДФ-а и ДПС-а

Кривокапић: Влада ће наставити да ради свој посао, а конституенти власти ће наставити разговоре
Премијерском сату не присуствују посланици највеће коалиције из власти – Демократског фронта (ДФ) и највеће опозиционе партије Демократске партије социјалиста (ДПС) који бојкотују парламент

У Скупштини Црне Горе у току је Премијерски сат, без посланика највеће коалиције из власти – Демократског фронта (ДФ) и највеће опозиционе партије Демократске партије социјалиста (ДПС) који бојкотују парламент.

Премијер Здравко Кривокапић рекао је да је данас једна група на Цетињу поново кренула на Цетињски манастир, али није успјела да заврши посао.

Он је у Скупштини, одговарајући на питање посланика Мома Копривице (Мир је наша нација) у вези са нападима на вјерске објекте, казао да се ради о мањој групи.

Рекао је да полиција нема сазнања да се ради о организованим нападима на вјерске објекте, али и да у Црној Гори никад није откривено ко је налогодавац нечега.

Копривица је казао да је црногорска јавност свједок напада на вјерске објекте, “од септембарског насртаја на џамију у Пљевљима, па до најновијег напада на Цетињски манастир и свештенике у њему“.

Он је питао да ли су ове акције дириговне из центара којима је циљ да Црну Гору држе као дубоко подијељено и поларизовано друштво или се ради и о другим мотивима усмјереним на подривање безбједности и стабилности у Цмој Гори.

„Кључна питања су зашто долази до тих напада и инцидената и до чега они доводе. Да ли је некоме циљ да полиција буде пред манастираима, а не у Сплендиду? Да чува манастире, катедрале џамије, а не да хапси криминалце?“, питао је Копривица.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић реаговао је процедурално на излагање Копривице, јер се, како каже, вријеђају људи који нијесу у сали.

На то је Копрвица одговорио да је вјеровао да ће „некадашњи шеф мафије Брано Мићуновић ангажовати бољег адвоката“ и да га је разочарао.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић подсјетио је да су се у Скупштини посланици називали битангама, па нико није интервенисао на овај начин.

У Скупштини су поред Кривокапића и потпредсједник Владе Дритан Абазовић и министри.

Иван Брајовић, посланик Социјалдемократа (СД) питао је Кривокапића да ли има план за превазилажење ове „до сада незабиљежене“ политичке ситуације у којој се налази Црна Гора.

„Влада на чијем сте челу је изгубила повјерење већине посланика у Скупштини Црне Горе, а Скупштина је изгубила кворум за одржавање пленарне сједнице. Које потезе планирате да повучете у циљу санирања тренутног стања?“, питао је Брајовић.

Он је казао да је након посљедње сједнице јасно саопштено из владајуће коалиције да се 14 посланика изјаснило да подржава кабинет Кривокапића и да је дошло до пођеле „међу онима који су га бирали“.

Премијер је одговорио да је питање повјерења провјерљива чињеница, а не лични утисак.

„А кад полазимо од личних утисака мој је да Ваша партија нема цензус за улазак у Скупштину“, рекао је Кривокапић подсјећајући да док је Брајовић био предсједник парламента хапшени су посланици „како би се изгласали дискриминаторски закони“.

Он је казао да је Влада наставити да ради свој посао, а конституенти власти ће наставити разговоре о превазилажењу тренутне ситуације.

Навео је да је у октобру рекао да неће „замјену већ промјену“.

„Мислим да је обавеза свих нас да развијемо Црну Гору на прави начин. Ова Влада има визију како Црна Гора треба да изгледа 2024“, рекао је Кривокапић.

Он је одговорио да није тачно да директор Агенције за националну безбједност (АНБ) није изабран у складу са законом.

„Не, него је требало да буде изабран на основу опструкције која му је прављена од стране Одбора за безбједност“, навео је премијер.

Брајовић је казао да Кривокапић уопште не одговара на питања посланика и да „има једно мишљење ујутро, а поподне друго“.

Премијер му је рекао да „не зна о чему прича“.

„О чему Ви сањате?“, питао је Кривокапић и додао да ако има доказе да је неко радио против закона нека поднесе кривичне пријаве.

Поручио му је да не обмањује грађане и да му припреми питања на које ће му одговорити, јер је поставио сијасет потпитања и „лепезу проширио од економије до спорта“.

Он је најавио да ће Извјештај о раду Владе бити готов 203. дана рада Владе.

„Свакоме је своја мука најтежа“, констатовао је предсједник парламента Алекса Бечић.

Брајовић је поручио да је рјешење да премијер поднесе оставку, а не да држи у блокади и извршну и законодавну власт, јер је индиректни кривац за то што Скупштина нема кворум.

Премијер одговара на питања посланичких клубова „Мир је наша нација-Демос“, „Црно на бијело“, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије и албанске коалиције „Једногласно“, Бошњачке странке.

Након премијера, на питања посланика ће одговарати министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Вијести


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО