Теодосић: Мени је репрезентација обавеза и уживање, али Јокића не бих осуђивао

Капитен кошаркашке репетезентације Србије Милош Теодосић је рекао да његова генерација, као и играчи годину-двије старији и млађи имају то усађено у себи да је наступање за репрезентацију обавезно.

Теодосић ће на предстојећем олимпијском квалификационом турниру у Београду предводити сениорски национални тим за који наступа од 2007. године.

– Мени је лијепо да играм за репрезентацију и уживам у тренуцима које проводимо заједно. Од хотела, припрема, утакмица, дружења. Лично нисам видио себе да прескачем окупљања, а сигурно би ми добро дошло да сам прескочио два, три, четири окупљања због мог тијела и каријере, да сам се посветио тада мало више себи. Али опет, изабрао сам ово што јесам и не желим да придајем неки посебан значај томе што сам играо или не, јер је моја одлука и стојим иза ње, као и свако за себе – рекао је Теодосић у интервјуу за Моззарт спорт.

Српски плејмејкер упитан је и да ли га млађи саиграчи питају око тога како постиже све.

– Не, не питају, нити причамо претјерано о томе. Моја генерација, годину-двије старији и млађи, имају то усађено у себи из млађих категорија да је репрезентација под обавезно. Можда грубо звучи, али јесте тако. Немаш право да кажеш да нећеш да играш, можеш само да се повучеш као Стефан Марковић што је учинио због повреде. Не може да се размишља да ли хоћу или нећу – јасан је Теодосић.

Пред свако окупљање репрезентације увијек је тема ко може, а ко не да се одазове, има ли изговора или не, а Теодосић је упитан како све то утиче на њега.

– Моје мишљење се годинама мијењало по питању тога. Прије свега, свима треба оставити избор, никога не треба тјерати да игра. Ово је лични став, лични избор. Ако си ту, добродошао си, ако ниси – у реду. То је твој став. Нисмо ми ти који треба било коме од играча који не дођу или имају неких проблема да говоре било шта – каже Теодосић и додаје:

– Не треба ни јавност на лош начин да прихвата све то. И нама је тешко када неко не дође. Свако има довољно добар разлог да не буде ту и ми треба само да се помиримо с тим, па да се надамо да ће тај неко да се појави наредне године – рекао је он.

Осврнуо се Теодосић и на изостанак Николе Јокића из репрезенатције.

– Не могу да говорим из Јокиног угла, јер нисам у његовој кожи. Нисам имао прилику да одиграм толики број минута и утакмица у једној сезони, да носим цијелу екипу. Волио бих да сам могао да осјетим и то. Сигуран сам да је он добро размислио и донио коначну одлуку за коју сматра да је најбоља по њега. Ако је Јокић спреман 100 одсто, онда смо ми на десет степеника изнад, бољи. Ако имамо Јокића који је на 50 одсто – није то то. Нама је потребан Јокић који је 100 одсто спреман, да ли ће играти ове или сљедеће године, искрено се надам да хоће – каже Теодосић.

– Жао ми је што доста људи осуђује његову одлуку. Могу донекле неке ствари да разумијем, али треба да му пружимо подршку. Он је наш амбасадор у САД, неко ко је направио засад сјајну каријеру, треба да има подршку свих нас и цијеле нације – закључио је Тедосић.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО