Метеоролог: Ово није нормална ситуација

У региону се до петка очекује врхунац топлотног таласа, а на снази су бројна упозорења.

И у Србији, као и у Хрватској, на снази је наранџасто упозорење метеоаларма, а у Хрватској је за сутра најављен и црвени метеоаларм за Славонију и загребачко подручје.

За четвртак се у Хрватској прогнозира и близу 40 степени, а у петак увече се очекује краткотрајно освјежење у виду пљускова с грмљавином. Али, како упозоравају тамошњи метеоролози, оно ће бити краткорочно јер се очекује наставак великих врућина.

Температуре које се у региону биљеже посљедњих дана, али и оне које нас очекују су значајно изнад просечних температура за ово доба године, напомиње Петра Микуш Јурковић из хрватског Државног хидрометеоролошког завода задужена за Одјељење за упозорења на опасне временске појаве.

“Ово није нормална ситуација, ово је знатно изнад просјека. Сви ће рећи зашто се толико причало о овоме, дошло је љето и љетње врућине. Јесу, то су љетње врућине, али нису карактеристичне за крај шестог мјесеца. Дакле, у јуну је средња минимална температура на загребачком подручју око 15 степени, а максимална не пређе 30. А 35, 36 или 37 степени стварно није уобичајено за крај шестог мјесеца”, каже Микуш Јурковић, а преноси Индекс.хр.

Републички хидрометеоролошки завод Србије такође је упозорио на опасно високе температуре које нас чекају до петка, јер ће се жива у термометру приближити броју 40, што је и за наше подручје знатно изнад просјека за овај период године.

У Србији ће данас бити веома топло и сунчано време, а на снази је наранџасти метео-аларм. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, најтоплије ће бити у Лозници, Крагујевцу, Неготину и Краљеву гдје ће температура достизати до 38 степени, док се у Београду очекује 37 степени.

И у већини других мјеста температура неће пасти испод 33 подиока, а само ће на Копаонику бити мало свјежије, 28 степени.

На подручју Србије до петка, 25. јуна, очекује се топло вријеме са максималном температуром у већини мјеста од 35 до 38 степени Целзијуса, а у четвртак локално и до 40 степени Целзијуса, упозорио је данас РХМЗ.

Од суботе, 26. јуна, до понедјељка 28. јуна очекује се освјежење и пад температуре за пет до осам степени, а затим поново веома топло вријеме, додаје РХМЗ.

Наранџасти метео-аларм подразумијева да се вријеме сматра опасним. Како се објашњава на сајту РХМЗ, то значи да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

“Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савјете које дају надлежне државне службе”, објашњава РХМЗ.

(Е.М) banjaluka.net


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО