Бањалучка инспекторица за 16.800 КМ откупљује казну затвора за корупцију!

Бањалучки Окружни суд је инспекторици Јелени Флоријан, која је у априлу осуђена на годину дана затвора због тражења и примања мита, одобрио откуп казне, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) из овог суда.

Јелена Флоријан, инспекторица осуђена за тражење и примање мита у истрази, искористила је могућност откупа казне до годину дана, која је предвиђена недавним измјенама Кривичног законика Републике Српске (РС). Она је, након споразумног признања кривице, осуђена на казну затвора од годину дана. За ово кривично дјело предвиђена је казна од двије до десет година затвора.

Према пресуди, она је у својству полицијског службеника, заједно са још једним колегом, искористила свој положај и истрагу на којој је радила да би захтијевала и примила мито у износу од 20.000 КМ од Бранислава Видића, директора Средњошколског дома у Бањалуци.

Судија Бранимир Јукић је током изрицања пресуде рекао да докази које је представило Тужилаштво указују на то да је признање кривице истинито, а Суд је као олакшавајуће околности навео раније некажњавање, признање кривице и то што је мајка малог дјетета.

Миљкан Пуцар, адвокат Јелене Флоријан, раније је за БИРН БиХ потврдио да ће његова клијентица тражити откуп казне и тако искористити могућности које су дате измјенама Кривичног законика РС-а.

Одбрана је захтјев за откуп доставила 6. маја, потврдио је Окружни суд у Бањалуци, који га је дјелимично усвојио, уважавајући период који је осуђена провела у притвору.

“У преосталом дијелу, замијени новчаном казном у износу од 16.800,00 КМ, рачунајући сваки дан затвора по 50,00 КМ, као и да је новчану казну осуђена дужна платити у року од три мјесеца, по правоснажности овог рјешења, а уколико у том року не плати новчану казну, казна затвора на коју је осуђена правоснажном пресудом ће се извршити према наведеној пресуди”, наводи се у одлуци Суда, као и да је одбијен захтјев да се замијењена новчана казна исплати у 24 једнаке мјесечне рате.

БИРН БиХ је раније писао о упозорењима правника и новинара да су измјене Кривичног законика РС-а, које поново омогућују откуп затворске казне, корак уназад, јер онима који имају довољно новца омогућују да казну затвора једноставно откупе.

Милан Благојевић за БИРН БиХ каже да законска одредба којом је омогућен откуп казне, осим што је неуставна, представља и легализацију могућности за њену злоупотребу од стране судова који треба да је примијене у пракси. То је, објашњава судија Благојевић, учињено на начин да Закон није одређен јер не прецизира под којим условима се може дозволити откуп казне.
Он подсјећа да је слична одредба постојала раније у Кривичном законику РС-а, али да је укинута због очигледних манипулација и злоупотреба приликом изрицања пресуда.

“У пракси се дешавало да првостепени суд осуди учиниоце кривичног ђела на казну затвора од шест мјесеци, након чега им ту казну жалбени окружни суд смањи на три мјесеца, што је учињено зато што је тадашњи Кривични законик Републике Српске прописивао да се изречена казна затвора до три мјесеца на захтјев осуђеног може замијенити новчаном казном. И када је предмет враћен са жалбеног суда, предсједник првостепеног суда је затворску казну од три мјесеца на захтјев осуђених замијенио новчаном казном, без икаквог утврђивања да ли околности конкретног случаја то оправдавају”, каже Благојевић.

Он сматра да би Уставни суд РС-а по службеној дужности требао покренути поступак за оцјену уставности ове одредбе.

“Они који су писали и усвојили овакав законик намјерно нису хтјели да пропишу услове под којима се може, односно не може удовољити таквом захтјеву осуђеног. Стога судија на крајње арбитраран начин може у сваком појединачном случају комотно да усваја све овакве захтјеве осуђених, иако има случајева који то не оправдавају”, каже он, појашњавајући да није морално да се казна замијени особи осуђеној до једне године због злоупотребе службеног положаја, јер по својој правној и моралној природи оно представља друштвено опасно дјело.

Благојевић наводи како је, по актуелном члану Кривичног законика, довољан услов да је казна до годину дана и да осуђено лице поднесе захтјев за откуп затворске казне.

Истом оптужницом са Јеленом Флоријан је био обухваћен и њен колега Ненад Грујић, коме је суђење и даље у току и почело је испочетка, такође због измјена Кривичног законика, којим је сада предвиђено да суђењима на којима пријети казна затвора већа од три године мора да присуствује судско вијеће умјесто судије појединца, као до сада.

Detektor.ba


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО