Тројчиндански сабор код манастира Добрићево (ФОТО)

  • Тројичиндански сабор, сабор народног изворног стваралаштва, народног пјевања, игара и надметања одржан је данас код манастира Добрићево.

Отварајући овај сабор начелник општине Билећа Веселин Вујовић поручио је да је Манастир Добрићево вијековима био и остао мјесто вјере, наде и спасења, у коме се заједнички пише историја и чува традиција херцеговачког краја.

„Браћо и сестре, понесите данас благослов са овог светог мјеста. Пронађите мир и утјеху, јер само тако можемо храбро корачати кроз живот и будућим покољењима дати примјер правих вриједности. Радујте се животу, праштајте и пружите подршку једни другима. Имајте разумијевања и стрпљења и увијек нађите времена за молитву и захвалност Богу“, рекао је начелник општине Билећа Веселин Вујовић.

У свом обраћању свештеник Данило Боро рекао је да су велики сабори око цркве, као овај одувијек сматрани продужетком свете литургије и саборима живота.

“На оваквим свечаностима су се и наши стари сабирали, млади су се упознавали и зачињеле су се нове љубави, кумства, пријатељства,” рекао је Боро и пожелио да тако буде и убудуће.

Члан Главног одбора Српског просвјетног и култуног друштва “Просвјета” Републике Српске и члан Извршног одбора „Просјете“ у Билећи Милан Радовановић нагласио је да је Tројчиндански сабор у Билећи значајан не само за нашу општину, већ и за цијелу Херцеговину.

Мирко Нинковић, поријеклом из села Врбна код Tребиња, дошао је из Франкфурта да присуствује сабору у Билећи.

„Нама је част и задовољство што смо се данас овдје састали. Окупљало се наше братство стотинама година код Добрићева, састајали смо се и док је манастир био на другој локацији. Учићемо и нашу дјецу да његују традицију“, каже Нинковић

Након свете литургије приређен је културно- умјетнички програм који је и такмичарског и ревијалног карактера.

У конкуренцији мушких пјевачких група прву награду освојили су чланови Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“. У овој категорији наступили су и чланови братства Нинковић.

У женској конкуренцији прво мјесто освојиле су чланице женске пјевачке групе из Љубиња, друго мјесто млађа, а треће старија пјевачка група УГиЕП „Војвода Влатко Вуковић“.

У конкуренцији „свирања на древним инструментима“ прво мјесто освојио је Момо Дамјанац, друго Радивоје Капетинић, а треће Добривоје Дамјанац.

Традиционално прву награду мушкој пјевачкој групи, печено прасе, додјелио је „Алексић комерц“, а новчане награде обезбиједила је општина Билећа.

О најбољим учесницима одлучивао је петочлани жири у саставу: Милан Радовановић (предсједник), Миљан Милићевић, Младен Тепавчевић, Душан Вукоје и чланица хора „Паноник“ из Зрењанина, Љиљана Димић.

У ревијалном дијелу програма наступили су чланови Културно- умјетничког друштва „Љубиње“ из Љубиња и чланови Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“: здравичар Божо Вуковић, народни гуслар Милош Вукоје, гуслар Драган Даковић и извођач изворних пјесама Василије Делић.

У оквиру Тројичинданског сабора одржано је и такмичење у бацању камена с рамена. За ову дисциплину било је пријављено осам такмичара. Прво мјесто освојио је Крсто Делић, друго Сретен Делић, а треће Вујадин Дамјанац. И ове године дародавац награде најбољем бацачу камена био је Милан Бобот.

Подсјећамо, СПКД „Просвјета“ Билећа је 1997. године, заједно са почившим оцем Симеоном, архимандритом и игуманом добрићевским, обновила Тројичиндански сабор, који осим његовања народних обичаја и традиције, има за циљ и очување породичних и пријатељских веза. Сабор организује Српско просвјетно и култуно друштво “Просвјета” из Билеће, уз благослов његовог преосвештенства епископа Захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, а под покровитељством Скупштине општине Билећа.

Радио Билећа


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО