Гацко прославило Тројчиндан

Бројни Гачани стари и млади дошли су на литургију да се, у новом Храму у центру Гацка, помоле, запале свијеће и присуствују свечаности.

Потом је свечана поворка прошла главном градском улицом и зауставила се код споменика „Круна гатачким јунацима“ гдје је служен помен палим борцима Гатачке бригаде.

Свечана поворка се упутила ка старој цркви Св. Тројице гдје је уприличен обред ломњења славског колача и освештано жито као и додјела Општинских признања.

Највеће признање, Повеља општине Гацко“Васиљ Грђић“ постхумно је додијељена Оцу Лазару Острошком за цјелокупан духовни живот.

Стојанки Тепавчевић, постхумно, мајци погинулих бораца гатачке бригаде Милана и Душана.

Повеља „Васиљ Грђић“ постхумно је додијељена и Софији Пантић, мајци погинулих бораца ВРС Драгана и Новице.

Ово високо признање додијељено је и доктору Милимиру- Мишу Кошутићу за исказану хуманост и пожртвованост у току и послије рата на подручју наше општине.

Плакета Свете Тројице додијељена је доктору Златану Ивковићу за пожртвован рад на очувању здравља грађана Гацка, Саву Шушићу за резултате постигнуте у спорту.

Ово признање је постхумно додијељено и Дејану Дракулу за успјехе у спорту. Награђене су најбоље ученице основне и средње школе Јана Антељ и Анђела Црногорац.

Овом благодатном саборовању Духа Светог уз општинске званичнике су присуствовали црквени великодостојници Епархије захумско-херцеговачке и приморске, замјеник амбасадора Руске федерације, начелници Никшића и Плужина, гости из сусједних херцеговачких општина и бројни грађани Гацка.

Приређен је и пригодан културно-умјетнички програм у којем су наступили КУД“ Сава Владиславић“ КУД „Зеленгора“, Мушка пјевачка група, млади гуслар Михаило Елез и етно група „Симонида“из Невесиња.

Радио Гацко


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО