ДАНАС ЈЕ ТРОЈЧИНДАН

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

Српска православна црква и њени вјерници славе један од најзначајних хришћанских празника – Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле. Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом.
На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење. Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама. Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа. Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Обичај је да се на овај празник у храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвијеће. За то има неколико „покрића“. Једно је по угледу на старозаветни јеврејски обичај о празнику „Седмица“, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и цјелокупно биће. Други је да су куће Јевреји а тиме и апостоли украшавали грањем, цвијећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа.
После свете Литургије служи се Молитва, Призив Светом Духу, на којој се клечи и плету се вијенци од траве и цвијећа. Ти вијенчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увијек се слави у недјељу. Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лек за болест.
Ж. Шапурић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО