Абазовић: Свима да буде јасно, а нарочито званичном Београду, да је ЦГ независна држава

Свима треба да буде јасно, нарочито званичнима из Београда који се поприлично баве Црном Гором у задње вријеме, да је ово независна држава која самостално одлучује о својој судбини и не пристаје на понижења, поручио је потпредсједник Владе, Дритан Абазовић за “Вијести”.

Из званичног Београда су данас са двије адресе стигле поруке упућене Црној Гори.

Предсједник Србије је изјавио да је Резолуција о Сребреници против виталних интереса српског народа.

Док је Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао новоизабраног митрополита црногорски-приморског, Јоаникија “да се укључи у рјешавање политичке кризе у Црној Гори и да се позабави Кривокапићем”.

Абазовић је рекао и да не постоји страх да ће ДПС да се врати.

“Не постоји бојазан за повратак старог режима. Без обзира на неке несугласице, тешке ријечи или нервозу, сигуран сам да сви представници парламентарне већине неће прокоцкати историјски преокрет који се десио прошлог августа, када је по први пут покренут демократски точак. Нарочито што праву демонтажу хоботнице тек очекујемо јер она умногоме зависи од правосудних органа који су на путу своје консолидације”, казао је Абазовић.

Он је казао и да се ситуација у Црној Гори предимензионира, поготово ван земље.

“Мислим да понекад, без потребе, предимензионирамо ситуацију и склони смо подлећи општој пропаганди која се снажније одвија ван земље, него у самој Црној Гори. Сјетите се само колико је оваквих ситуација било и све су, на крају, превазиђене на прилично добар начин. Колико је само било напада у периоду одлука о наступању на изборима, формирања Владе, предлагања мандатара, шта се све дешавало када је на ред дошао Споразум… Много прашине, а мало конкретизације. Зато, релаксирано! Свима треба да буде јасно да су национални интереси Црне Горе испред било каквих партијских калкулација. Ми морамо да афирмисемо грађански концепт и европску политику и све наше одлуке морају бити компатибилне са тим циљевима. Око тога нема расправе”, казао је Абазовић.

Он је подсјетио да Црна Гора води добросусједску политику.

“Апелујем на све актере да се манемо национализма, непријатељства и прошлости, јер нам то није донијело ништа добро. Будимо посвећени рјешењу проблема и мијењајмо будућност. Спреман сам на дијалог са колегама и он је у овом тренутку пријеко потребан. И премијер и лидери странака парламентарне већине знају да је излаз из ове ситуације у разговору и договору”, закључио ја Абазовић.

Вијести


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО