Лидер ДФ-а се извинио Србији и српском народу због Резолуције о Сребреници

ПОДГОРИЦА – Један од лидера владајућег Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић извинио се целој Србији и српском народу јер је у црногорском парламенту усвојена Резолуција о осуди геноцида у Сребреници и установљава 11. јул даном сећања на жртве Сребренице.

(Фото EPA/BORIS PEJOVIC)

„Нико од грађана који су гласали за промене у Црној Гори и против Мила Ђукановић није могао да помисли да ће већи део парламентарне већине прогласити Србију и српски народ за геноцидан. Осећам извесну дозу срамоте, иако сам гласао против те резолуције”, рекао је он у изјави за Прва ТВ.

Кнежевић је нагласио да су премијеру Здравку Кривокапићу, још пре гласања, поручили да ако резолуција о Сребреници и смена министра Владимира Лепосавића буду изгласани заједно са ДПС, он више неће имати подршку ДФ и да га више неће ни формално сматрати за премијера.

Посланици ДФ су после гласања напустили парламент, а својим коалиционим партнерима, лидерима Демократа и УРА Алекси Бечићу и Дритану Абазовићу, Кнежевић је поручио да ако одустану од прављења договора са ДПС и покажу спремност за повратак на изворне и изборне програмске принципе постоји могућност за обнављање односа.

Кнежевић је нагласио и да је легитимитет председника скупштине Алексе Бечића, такође, упитан пошто је његова партија заједно са ДПС гласала за резолуцију.

Он није желео да спекулише о могућим наследницима Кривокапића, али је рекао да у парламентарној већини постоји велики број људи који би часно и одговорно обављали функцију премијера.

„Уколико договора не буде било, логичан пут су нови избори које би организовала прелазна влада, што би био последњи предлог ДФ”, закључио је Кнежевић, преноси Бета.

Црногорски парламент разрешио је синоћ министра правде Владимира Лепосавића са те функције на захтев премијера Здравка Кривокапића због изјава у којима је релативизовао геноцид у Сребреници, а посланици су усвојили и Резолуцију о геноциду у Сребреници.

За Резолуцију су гласали и посланици Демократа док је Лепосавић смењен гласовима опозиције и УРА. ДФ је био против, а након гласања је најавио да ће бојкотовати парламент.

Резолицијом се најоштрије осуђује геноцид у Сребреници, потврђује да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог светског рата у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности, осуђују покушаји приписивања одговорности или кривице српском, бошњачком, хрватском или било којем другом народу за геноцид, злочине против човечности или друге злочине, јер одговорност може бити искључиво индивидуална, а ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки.

У Резолуцији се позивају надлежне институције на примену позитивних прописа када су у питању радње и дела јавног негирања постојања или умањења геноцида у Сребреници, наглашава значај и потребу да се установи 11. јул даном сећања на жртве Сребренице, потврђује решеност државе Црне Горе, кандидата за чланство у ЕУ и пуноправне чланице НАТО алијансе, да афирмише вредности мира и стабилности и мултиетничког склада.

Такође се позивају надлежне институције на спровођење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности али и најоштрије осуђује све злочине почињене у ратовима на простору бивше Југославије, изражава саосећање за све жртве као и за њихове породице и наглашава значај постизања правде и дугорочне подршке преживелима, апелујући на помирење у региону, јачање међунационалне и међуверске толеранције, разумевање и солидарност.

Политика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО