Ко и зашто је тражио да се уклони снимак о Новаку и дечаку?

Не стишава се бура због потеза Новака Ђоковића након финала Ролан Гароса. Дао је рекет седмогодишњем Тому, а снимци су убрзо обрисани са свих платформи. Ко је то учинио и због чега?

Новак је освојио 19. гренд слем титулу, а посебну пажњу је привукао тај рекет који се процењује да сада колекционарски примерак вреди између 25.000 и 100.000 долара.

Ипак, све ово је пало у сенку скидања снимка што је и „Yаhоо sport“ назвао „буком због срамног обрта у случају поклона за дечака“.

Снимак који је постао виралан у недељу, већ од понедељка је било веома тешко наћи.

Наиме, због носиоца права су сви снимци морали да буду скинути, иако је у питању био веома леп гест.

Како наводе медији широм света ексклузивна права за сва дешавања са терена стадиона „Филип Шатрије“ имају Тениски савез Француске и/или НБЦ, чувена америчка медијска кућа.

И то све можда и не би било проблематично да НБЦ већ годинама не нервира навијаче начином на који се преносе мечеви.

Лош избор гостију, режија која као да се први пут сусреће са тенисом и све остале пратеће стваре учиниле су хиљаде, па чак и милионе навијача ускраћене да заправо уживају у тренуцима који се касније непрестано врте на друштвеним мрежама.

Често се дешавало овој америчкој кући да „исече“ делове након меча (да реклами иду у току сусрета), па да најзанимљивији детаљи не дођу до гледалаца овог програма. И ништа од овога не би било проблематично да је НБЦ или барем Ролан Гарос одлучио да објави тај снимак на свом каналу.

Нисмо могли да видимо ни на једном од два званична „Yоutubе“ канала овај снимак, што је поготово запрепастило све. Нико се не би бунио да је носилац права преузео снимак и објавио га на свом налогу (уосталом богато су платили за то), али нико не разуме да се снимци само бришу без даље објаве.

Наравно, многи су истакли и да тај моменат не улази у пакет „ексклузивних права“ јер се све дешавало након завршетка сусрета. У тренуцима када су носиоци ауторских права заштићени на сваки начин, чак ни један дирљиви, топли, људски гест не може да поремети машинерију у којој је битан само профит.

Тенис је тако показао да се као и неки други спортови удаљио од самог смисла такмичења и приближио постулатима који важе једино у бизнису. Сви ти постулати могу да се сажму у три приоритета: Новац, новац, новац.

Примера ради НБЦ није објавио ни бројке о гледаности, док је познато да је само у Француској 7,6 милиона људи гледало меч Новака са Рафаелом Надалом.

Управо је и Бен Ротенберг, амерички новинар, истакао једну разлику у преносу између НБЦ и „Еуроспорта“, те осталих који су радили пренос.

НБЦ је одлучио да пусти рекламе док је представница Француске Барбара Прави на Евровизији певала по завршетку женског финала.

И тако је кренула потпуна промена расположења, па су бесни навијачи намерно умножавали снимак како би он дошао до све већег броја људи.

Џеј Џеј Ват, НФЛ звезда, био је један од оних који су поделили снимак који је уклонио Тениски савез Француске, а он има 5,6 милиона пратилаца. Уклоњен је и видео који је поставио Дерен Рауел, аутор „Спортс бизниса“.

„Честитам Тениском савезу Француске и/или НБЦ-ју који су захтевали да мој видео, дечака који добија рекет од Ђоковића, буде склоњен. Видео има пет и по милиона прегледа, више него било који хајлајт са меча. Одличан потез за спорт који се мучи да привуче навијаче. Али ви момци штитите своја права“, каже Рауел.

Многима се није допао овај потез Француза који су онемогућили људе да виде оно најбоље што спорт има да понуди. Наравно, све ово се не уклапа ни у имиџ који западни медији граде о Новаку. Ђоковић који је по правилу дежурни негативац, ођедном је због дирљивог геста дошао у центар пажње.

Подсетимо, након овог потеза Новака реаговали су отац и мајка дечака Тома који су истакли да је ово био дирљив тренутак и да је Србин испунио сан дечаку који га је подржавао све време.

Нова.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО