Додик: Ердоан преферира све народе у БиХ

БАЊАЛУКА – Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан апсолутно разумије ситуацију у БиХ, преферира све народе и сматра да БиХ једино може да функционише ако се задовољи и пронађе минимум интереса свих конститутивних народа.

„Искористио сам прилику да му поменем да је БиХ под протекторатом и да је због тога тешко да се креће, као и да Турска као чланица Савјета за спровођење мира мора да води рачуна и ставовима других народа у БиХ… Из тога је произашла његова тврдња да само заједничким интересима БиХ може наставити да се гради“, рекао је Додик у оквиру свог учешћа на Дипломатском форуму у Анталији.

Он је навео да је са Ердоаном разговарао о економији, превасходно градњи аутопута који треба да иде преко територије Српске и њених општина и градова споји Београд и Сарајево.

„Разговарали смо и о унапређењу трговинске размјене“, рекао је Додик.

Он је навео да у вези са тим Турска намјерава да појача капитал у „Зират“ банци, али да морају да буду ријешени одређени проблеми у Федерацији БиХ (ФБиХ).

Додик је истакао да је са Ердоаном разговарао и о борби против пандемије вируса корона, те да је обавијештен да би Турска до октобра могла успјети да крене да прави своју вакцину, а која ће једнако бити на располагању свима.

Он је рекао да је Ердоан помињао могућност да у каснијој фази поново буду активирани трилатерални састанци – БиХ, Србија и Турска с једне стране, а с друге између Турске, БиХ и Хрватске.

„Прву трилатералу смо имали, али очигледно је да ће бити тешко обезбиједити ону са Хрватском с обзиром на њихов став према Предсједништву БиХ у вези са Жељком Комшићем“, рекао је Додик и додао да је Ердоану захвалио за успјешну организацију форума.

Независне новине


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО