Кривокапић: Покренућу дијалог са парламентарном већином, ова Влада има двије опозиције

“Слушао сам и слушам увреде, најличније увреде, осуђиван сам и осуђен што сам први премијер на ком се учи демократија, а који, као и сви ми заједно, и сам учи демократију, што волим свој народ и цијелу Црну Гору”

По цијену било које функције никада нећу прихватити да стварамо друштво у ком само партијама припада оно народно, оно државно, у ком је опет партијски апетит најчешће примарни мотив, саопштио је данас премијер Здравко Кривокапић.

“Такву побједу нисам желио јер то и није побједа. Због таквог пута опет сам условљаван, опет ми пријете губитком повјерења, а народу продубљивањем тензија. Опет сам окривљен за непослушност онима који сматрају да треба да управљају мојом главом и мојим одлукама само зато што сам премијер који не прихавата уцјене. Тешко је бити дијете демократије, његово прворођенче, глас његовог вапаја, а овдје мислим на све носиоце данашње власти, тешко је бити први, сијати по рођењу, знати све, а тек учити, како се постаје народу доступан након тридесет година апсолутне недоступности. Упркос свему – успјећемо”, истакао је Кривокапић у обраћању грађанима Црне Горе.

Он је казао да откако је постао мандатар, па и прије тога, а нарочито у посљедње вријеме, приговарано му је све: да издаје народ, да издаје Цркву, да продаје, да лаже, да тргује са изборном побједом, па чак и да шверцује цигарете.

“Слушао сам и слушам увреде, најличније увреде, осуђиван сам и осуђен што сам први премијер на ком се учи демократија, а који, као и сви ми заједно, и сам учи демократију, што волим свој народ и цијелу Црну Гору. Прихватио сам то, прихватио сам да трпим, али признајем, нисам се надао да ово може ићи толико далеко и бити толико лично. И ја сам човјек, ако ми се и то уопште данас признаје, а човјек, па био он и премијер, има границе трпљења. Борио сам се и борим за промјену система, за борбу и ван партија, која је ван партија и отпочела, побједу грађана Црне Горе схватио сам, па прихватио као непристајање на уцјене, па ни ја нисам пристао на уцјене”, рекао је Кривокапић.

Он је упитао “ко смо ми да урушавамо историјску побједу?”

“Ово није побједа нас који смо тренутно на власти, ово је побједа ван власти и ван институција, ово је побједа народа и истине. Овај процес није савршен, али зар може бити савршена транзиција након три деценије тоталне узурпације. Ова Влада и ја осуђени смо од ђелова Парламентарне већине чак и прије него што смо ступили на дужност. Радити у таквим околностима константне дестабилизације и деструкције, па кад се томе додају најнезамисливије опстукције бившег режима, готово је немогуће. Ова Влада, нажалост, има двије опозиције. Упркос свему – успјећемо. Док год сам премијер Црне Горе говорићу само истину, говорићу вам из срца човјека кога боле неистине, који не прихвата уцјене и неправду, побунићу се на сваки помен и покушај урушавања ваше побједе, говорићу у име борбе због које сам у залог дао све”, поручио је Кривокапић.

По његовим ријечима, ово што се дешава посљедњих дана само је финале онога што се, откако је формирана Влада, припремало и систематично градило, а то је како тврди премијер, покушај урушавања и дискредитације прве демократске Владе у историји Црне Горе, Владе без Демократске партије социјалиста (ДПС).

“Није то случајност, већ уигран и добро припреман сценарио. Упркос свему – успјећемо. Морамо сви заједно уложити максималне напоре у циљу стабилизације политичких прилика. У овом тренутку то је наша најсветија дужност и обавеза пред вама, грађанима, јер је то једина мјера одговорне, мудре и зреле државне политике. У том циљу, како сам и планирао, у најскоријем року, покренућу дијалог са свим представницима парламентарне већине. Зато вас позивам да вјерујете у заједничку величанствену изборну побједу 30. августа, а ја ћу до краја остати на бранику заштите интереса свих грађана Црне Горе, макар ме и три пута горе осуђивали и нећу никада пристати на уцјене којима се од мене тражи да за цијену мог останка на челу Владе издам заклетву коју сам, у тренутку мог именовања, вама најличније дао”, поручио је Кривокапић.

Вијести


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО