Раст цијена станова у Требињу: Квадратни метар већ достигао цифру од 3.000 КМ

Према неким подацима, у овом граду се тренутно гради десет стамбених објеката с најмање по 50 станова.

Експанзија станоградње у Требињу је одавно узела маха, а чак и у доба пандемије коронавируса не посустаје. Према неким подацима, у овом граду се тренутно гради десет стамбених објеката с најмање по 50 станова.


Близина мора, популарних туристичких дестинација Дубровника и Херцег-Новог, блага клима, приступачне цијене хране, само су неки од елемената који привлаче све већи број оних који желе стан у овом граду.

Платежна моћ

Према ријечима Мубине ван Вен Исовић, власнице агенције за промет некретнина у Требињу, цијене некретнина су у порасту.

– Цијена квадратног метра квадратног стана у Требињу је већ достигла цифру од 3.000 КМ. Купци тих станова су углавном из иноземства, било да су странци, или пак наши људи који живе тамо, значи они који имају бољу платежну моћ – појашњава Вен Исовић.

Но, то ствара проблеме локалном становништву.

– Требињцима је јако тешко искеширати ову цифру, па се они окрећу становима који су старији, и самим тим доста јефтинији. Цијена квадрата у овим становима је доста нижа, око 1.500 до 2.000 КМ. То је једна опција, а друга опција је да купе плац и сами нешто граде. Мада и то сада постаје скупље, јер су цијена грађевинског материјала у порасту – наводи Вен Исовић и додаје да Требиње с обзиром на то да велики број станова купују странци поприма све више изглед туристичког мјеста.

Како наводи, у овом граду има пуно станова у којима су у мраку током зимских мјесеци.

Током сезоне

– Има пуно зграда у којима само десет посто станова служи за становање током цијеле године, а у осталим се борави само током сезоне – истиче Вен Исовић.

Најављивана изградња аеродрома у Требињу свакако ће утјецати на цијене станова, а до које мјере ће ићи то нико не може предвидјети.

Рај за пензионере

Угледни њемачки портал Фокус уврстио је Требиње на листу топ 10 свјетских градова за живот у пензионерским данима.

Како су појаснили, пријатна клима, љепоте града, очувана природа, здрава храна и приступачне цијене, неки су од разлога који су Требиње позиционирали на високо друго мјесто свјетске топ-листе најбољих градова за живот старих, по избору њемачког портала.

Извор: Дневни аваз


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО