“ОДЗВОНИЛО” НЕСАВЈЕСНИМ ВОЗАЧИМА У БИХ: Парламент БиХ гласа о новим казнама због опасне вожње

За прекорачење брзине казне од 1.000 КМ до 2.000 КМ, неки прекршиоци ће платити и 5.000 КМ

На дневном реду 11. сједнице Комисије за саобраћај и комуникације Заступничког дома Парламента БиХ у уторак, 15. јуна, је иницијатива Едите Ђапо (СББ), федералне министрице околиша и туризма, за измјену Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у БиХ.

“Разматрање посланичке иницијативе Едите Ђапо којом се задужује Вијеће министара БиХ и надлежно Министарство комуникација и саобраћаја БиХ да, најкасније у року од три мјесеца, упуте Приједлог закона о измјенама Закона о основама сигурности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, у сврху допуне предметног закона прекршајним одредбама у вези с насилничким понашањем у саобраћају”, пише на дневном реду Парламентарне скупштине БиХ.

Овим Законом утврђују се основни принципи међусобних односа и понашања учесника у саобраћају и других субјеката у саобраћају, основни услови које морају задовољити путеви у погледу сигурности саобраћаја на путевима, вођење Централног регистра возача и возила, правила саобраћаја на путевима, систем саобраћајних знакова и знакова које дају овлаштена лица, дужности у случају саобраћајне несреће, оспособљавање кандидата за возача, услови за стицање права на управљање моторним возилима, полагање возачких испита, услови за уређаје и опрему возила, димензије, укупна маса и осовинско оптерећење возила, основни услови које морају задовољавати возила у саобраћају, рад струковних организација у Босни и Херцеговини, те друга питања из области сигурности саобраћаја на путевима која су јединствена за цијелу територију Босне и Херцеговине.

Ђапо у иницијативи наводи да је у Закону потребно прописати и казнену одредбу у вези с овим прекршајем.

Осим тога, спомиње и то да Свјетска здравствена организација (WHО) процјењује да око 1,35 људи погине сваке године у саобраћајним несрећама и да су водећи узрок смрти за особе од 5 до 29 година.

“БиХ предњачи по броју погинулих у саобраћајним несрећама, с обзиром на то да статистике говоре да више од 400 људи погине током године. Стање у нашој држави је горе него у другим земљама региона, а посебно у односу на Србију и Хрватску. До фаталних саобраћајних несрећа најчешће долази долази због пребрзе вожње, због вожње под под утјецајем алкохола или опијата, некориштења сигуносних појасева, дјечијих сједалица, неисправних возила те несигурних путева”, наводи се у иницијативи министрице Ђапо.

Да подсјетимо, све казне у саобраћају у БиХ можете видјети на ОВОМ линку.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО