Већ 55 година како није зафалило крви у требињској болници

Акцијом добровољног даривања крви, полагањем цвијећа на споменик пигинулим и умрлим хуманистима и Персиди Кочишевић, оснивачу требињске службе за трансфузију, у Требињу је обиљежен међунаордни дан добровољних давалаца крви и 55 година од оснивања трансфузијске службе.

Начелник Службе за трансфузијску медицину Драган Шаренац рекао је да је овај датум и глобални позив да се што више људи укључи у добровољно давање крви и спасавање живота.

Он је навео да је епидемија вируса корона условила мањи број прикупљених доза крви, јер су биле и мање потребе, али крви је било довољно за пацијенте требињске болнице.

– За 55 година рада наше службе никада се није десило да је пацијент изгубио живот јер није било крви. Све је већи број добровољних давалаца – истакао је Шаренац.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је, након пријема организованог поводом међународног дана добровољних давалаца крви, рекао да је овај град примјер за многе средине у региону када је ријеч о добровољном давалаштву крви.

– Прошла година је била тешка, али ниједан пацијент није имао проблем, прије него што је затражено за његово лијечење, крв је већ била на располагању – истакао је Ћурић.

Обиљежавању међународног дана добровољних давалаца крви и 55 година од прве дароване дозе у Требињу присуствовали су и хуманитарци из Србије и Црне Горе.

Srpskainfo


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО