КОМЕМОРАЦИЈА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу

Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац данас ће бити обиљежен у Козарској Дубици и Доњој Градини.

Обиљежавање почиње у Козарској Дубици у 9 часова служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Програм се наставља у 11 часова у Доњој Градини, гдје је било највеће стратиште концентрационог логора Јасеновац, вјерским обредом на гробном пољу Тополе, у 11.20 часова полагањем вијенаца и цвијећа, док је у 11.40 часова предвиђено обраћање званичника.

Обиљежавању у Доњој Градини присуствоваће предсједници Републике Српске Жељка Цвијановић и Србије Алексадар Вучић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те министри у Влади Српске.

Очекује се и долазак представника амбасада акредитованих у БиХ, руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.

Према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

У логору Јасеновац је, према извјештајима независних комисија, убијено 700.000 Срба, а логор је био мјесто масовних страдања жена и дјеце.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу данас ће први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на уморену дјецу у НДХ – њих 74.642, а само у логору Јасеновац 19.432.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

“НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску”, истакао је Милуновић.

Догађај у Доњој Градини бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације – уз скраћени програм и ограничени број грађана.

Срна


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО