,,Вјесник“ 1913: Црна Гора и Херцеговина два чврста српска бедема

,,Вјесник“ 1913: Црна Гора и Херцеговина, два чврста српска бедема, чувају успомену на дичне српске синове из земље Херцегове

,,Вјесник“ је овим текстом најавио књигу ,,Наши хероји“ српског пјесника Мићуна Павићевића, који је писао о херојским дјелима и жртвама које су поднијели браћа Ковачевић и који су се, како додаје лист, за српство борили надљудским снагама

Српски херој, Херцеговац Стојан Ковачевић / Фото: Wikipedia

Како су та два чврста српска бедема: Црна Гора и Херцеговина тијесно везана својом прошлошћу и традицијама, тако су и хероји, који су у њима расли и поникли, имали један исти заједнички циљ, објавио је цетињски лист ,,Вјесник“ у октобру 1913. године, у тексту о два херцеговачка јунака – Стојана и Петка Ковачевића, који су дали немјерљив допринос српском народу.

,,Вјесник“ је овим текстом најавио књигу ,,Наши хероји“ српског пјесника Мићуна Павићевића, који је писао о херојским дјелима и жртвама које су поднијели браћа Ковачевић и који су се, како додаје лист, за српство борили надљудским снагама.

Мићун М. Павићевић / Фото: pobori.blogspot

– У овој књизи на видном мјесту изнесена су сва дјела и јунаштва Петка и Стојана, браће Ковачевића, који су се, као истакнуте вође Херцеговачког устанка, надчовјечански борили и крв пролили за слободу народа свога, у којој је борби Петко и свој живот на вјешалима завршио, упутио је лист читаоце.

У тексту се даље појашњава да је у свом дјелу, осим херцеговачке браће, пјесник Павићевић писао и о Марку Миљанову, Миљану Вукову, Петру Стеванову, Драгу Обренову, Новаку Рамову, Пеку Павловићу, Јолету Пилетићу, Новици Церовић, Шутану Шоћу, Мату Радовићу и другима.

Цетињски лист ,,Вјесник“, број 84, октобар 1913. г.

,,Вјесник“ је напоменуо да је сврха издавања ове књиге да се очува сјећање на српске хероје из Херцеговине, као и да ће моћи да се купи у свим српским земљама.

– Сврха ће служити успомени на два дична сина земље Херцегове – два Ковачевића, закључио је цетињски лист у 84. броју који је штампан у октобру 1913. године.

* Вјесник је излазио на Цетињу два пута недељно као наставак Цетињског вјесника. Задржао је његову нумерацију бројева и годишта. Од 1914. године излазио је као дневни лист.

Ин4С


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Након избора у Херцег Новом: Власт се може формирати без ДПС-а и ДФ-аСкинули српску тробојку и подигли заставу АлбанијеКОМЕМОРАЦИЈА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина у ЈасеновцуЦрногорски ватерполиста демантује: Крштен сам у цркви Светог Николе, родбински сам везан за оца Немању Кривокапића…Котор: Ватерполиста уринирао на цркву, вријеђао свештеникову супругуДанијел Михић: Ако се на ове људе оглушимо, Страшни суд ће за нас бити формалност.Новинарка Јелена Денда Борјан: “Они чији рад критикујете познају вас и вашу породицу и не презају од тога да покушају да вас застраше или уцијене”„Магла у мозгу“: Србин, а светски стручњак, открива мало познату последицу ковида /ВИДЕО/Медојевић оптужио О. Гојка Перовића да „злоупотребљава Цркву и увлачи је у прљаве игре страних центара моћи“Демократски Фронт: „Сигурни смо да нам се Јоаникије у себи искрено диви“