“БОГ НАС ВОЛИ” Српски патријарх ручао са бескућницима, болесним малишанима подијелио поклоне


Српски патријарх српски Порфирије провео је данас највећи хришћански празник, Васкрс, најприје са бескућницима са којима је заједно ручао у црквеној народној кухињи, а након тога је поделио пакете болесним малишанима у Универзитетској ђечјој клиници “Тиршова”.

“БОГ НАС ВОЛИ” Српски патријарх ручао са бескућницима, болесним малишанима подијелио поклоне


У дворишту црквене кухиње Вјерског добротворног старатељства патријарха је за столом сачекало 20 корисника, већина њих без крова над главом.

– Бог нас воли. И Бог је данас показао бескрајну љубав према читавом људском роду… Нема оправдања за малодушност, нема оправдања за било коју врсту одустајања од живота, сви имамо фазе успона и пада… И овај данашњи дан показује, не само да нисмо изгубили наду, него да смо препуни ентузијазма и сигурности да можемо бити људи који су радосни. Радост нека буде оно што је наш циљ. Сљедећи пут да се нађемо да пјевамо, народне српске пјесме, можемо и стране – поручио им је патријарх.

Разговарао је с њима о њиховим животима, како су се нашли на улици, али и о томе на који начин може да им се помогне да имају “собу и купатило”.


– Много ми је драго што је дошао патријарх Порфирије – каже за Тањуг волонтерка Драгица Атанасковић из Винче, мајка десеторо одрасле дјеце, којој је, како каже, недавно у пожару изгорио дом, па сада живи “приватно”.

Каже да су данас подијелили 900 оброка, а храна им стиже на пет пунктова из Земун поља.

– Пошто је сада пандемија, пакујемо им у кесе. Имамо људе који су на улици, има их око 150, они су нам приоритет, а подијели се укупно око 2.000 оброка – каже Атанасковићева.

Након разговора са људима који су на маргини друштва, патријарх је отишао у дјечју клинику “Тиршова”.

– Видјели смо да човјек може доћи и у том безазленом узрасту у граничну ситуацију, између живота и смрти. Порука на Васкрс нама људима је да је љубав – не бити ограничен на себе, не ставити себе као једину важну вриједност у свијету, него то подразумјева осјећање да постоје и други и да ми постојимо само по мјери наше спремности да се жртвујемо за другог, тада смо Христови и тада разумијемо тајну васкрсења Христовог – рекао је патријарх Порфирије новинарима након обиласка.

Празновањем хришћани наглашавају своју вјеру и побједу живота над смрћу.
Како је рекао, у болници се најбоље види та најдубља тајна, да љубав значи ставити све оно што имаш на располагање за радост, за живот, за љепоту другога.

– Ја сам с једне стране био дубоко погођен сусрету са дјецом која пате незаслужено од најтежих болести, али с друге стране и фасициниран љубављу, пожртованошћу и спремношћу свих оних који раде у овој болници да све што знају и имају ставе на располагање – рекао је патријарх.

– Овдје смо се увјерили да љубав има смисла, да васкрсли Христос није узалуд васкрсао, да је показао, да је добро врлина жртва за ближњег нешто што води у препород, у пут васкрсења, веома је важно да на оваквим мјестима погледамо у себе, да погледамо у друге и колико смо спремни да јединствено наступамо за бољитак свих нас – рекао је патријарх који је обраћање завршио поздравом: Христос васкрсе, ваистину васкрсе.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО