Деца која проводе више времена играјући се напољу ментално су здравија кад одрасту


Нова истраживања указала су на значај природе у формирању ментално здравих одраслих личности. Песак, кофице, лопатице, трава, лопта и блато важни су за ментални развој детета.

Деца која проводе више времена играјући се напољу ментално су здравија кад одрасту

Ментално здравље подложно је негативном утицају урбане средине захваљујући буци, гужви, недостатку зелених површина и слично. Деца која живе урбаним стилом живота потенцијално имају лошији квалитет живота, мањак самопоуздања, крхкије ментално здравље и већу телесну тежину.

Деца која имају срећу да одрастају у природном окружењу имају веће предиспозиције да када одрасту буду ментално здравије особе, објављено је у оквиру Међународног дневника о еколошком утицају на здравље. Ова истраживања покренула су анализу приоритета када је у питању планирање урбанизације за надолазеће генерације.

Друштвене мреже одговорне за поремећај сна код деце?Друштвене мреже одговорне за поремећај сна код деце? : Све више деце пати од поремећаја сна, а научници тај проблем повезују с готово неизоставним коришћењем друштвених мрежа и дигиталних уређаја непосредно пре спавања.

Истраживање је укључило 3 585 одраслих, старости 18-75 година у 4 европска града, а постављена питања била су колико често су као деца одлазили у природу, а колико често то чине сада када су одрасли. Испитаници су, такође, оцењивали своје ментално здравље у протеклих месец дана на основу психолошког теста. Испоставило се да су теже менталне тегобе ималиодрасли који су као деца мање времена проводили играјући се у природи.

Научници су истакли и значај студије за подизање свести о томе колико време проведено у природи у животном добу детета има одраз на став одрасле особе о значају природе и менталног здравља.


Дугачка је листа користи која произилази из боравка у природи, као што је смањење ризика од настанка дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних обољења, изненадне смрти, превремених порођаја, високог притиска и смањење стреса генерално и слично. Недостатак истраживања постоји око тога колико је времена конкретно потребно да дете проводи напољу како би имало добро ментално здравље у одраслом добу, а на ова и друга питања би требало да одговоре нека будућа истраживања

Nationalgeographic.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО