У стампеду у Израелу погинуло 44, повређено око 150 људи

У стампеду у Израелу приликом верског обреда којем је присуствовало, према проценама локалних медија, око 100.000 људи, данас је погинуло најмање 44 људи, а повређено је око 150.

(фотоEPA-EFE/DAVID COHEN ISRAEL OUT)

Ову несрећу је премијер Израела Бењамин Нетањаху назвао „великом трагедијом”, пише АП.

До несреће је дошло када су групе ултраортодоксних Јевреја у великом броју прошле кроз гробницу мудраца из другог века, рабина Шимсона Бара Јочаја, током комеморације која укључује бдење, мистичне песме и плес, јавља агенција Ројтерс.

Очевици кажу да су се људи угушили или су били изгажени у тесним пролазима када су кренули да излазе, а људи су падали једни преко других и котрљали се низ клизаве степенице.

Мушкарац који је присуствовао трагедији рекао је за израелски лист Харец да су полицијске барикаде спречиле људе да брже изађу, преноси Тањуг.

Хеликоптери су пренели повређене до болнице у северном Израелу, саопштено је из амбулантне службе, израелска војска да су биле помешане спасилачке и медицинске екипе.

Гробница Маунт мерон се сматра једним од најсветијих места у јеврејском свету и годишње је обиђе много верника.

Ово је једно од највећих јавних окупљања у Израелу од почетка пандемије корона вируса, а прошле године скуп је био забрањен због рестриктивних мера.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО