Изградња аеродрома у Требињу неће почети ни за још најмање годину дана

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је Србија почела комуникацију са представницима БиХ у вези са контролом неба на територији коју ће покривати будући Аеродром Требиње.

Одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије, Момировић је појаснио да Србија не жели да финансира аеродром који ће коштати између 80 и 100 милиона евра, а да контролу неба има трећа страна, односно не БиХ, не Србија, него у овом случају Хрватска.

– Ми желимо да подржимо БиХ да она контролише небо изнад своје земље. Уколико она то не може из разних разлога, ми смо спремни да то уради наше регулаторно тело СМАТСА – рекао је Момировић.

Он је подсјетио да СМАТСА није само национално тијело, него регионално, с обзиром на то да њено власништво чине Србија и Црна Гора, у сразмјеру власништва Србије 93 одсто, Црна Гора седам одсто.

– Отворили смо једно комплексно питање, које је политичко и стратешко и њега такође планирамо да ријешимо у наредних годину дана, свакако пре изградње нашег аеродрома, како бисмо заштитили интересе имовине Србије у Републици Српској – рекао је Момировић.

Што се тиче пројекта Аеродрома Требиње, он је рекао да је расписана јавна набавка за избор извођача за израду пројектно-техничке документације.

– Ми смо одвојили око 240 милиона евра за питање експропријације. Требало би на јесен да кренемо у експропријацију. Рачунам да ће грађевинску дозволу добити до краја године и мислим да следеће године можемо да кренемо у изградњу – додао је он.

Извор: Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Након избора у Херцег Новом: Власт се може формирати без ДПС-а и ДФ-аСкинули српску тробојку и подигли заставу АлбанијеКОМЕМОРАЦИЈА У ДОЊОЈ ГРАДИНИ: Обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина у ЈасеновцуЦрногорски ватерполиста демантује: Крштен сам у цркви Светог Николе, родбински сам везан за оца Немању Кривокапића…Котор: Ватерполиста уринирао на цркву, вријеђао свештеникову супругуДанијел Михић: Ако се на ове људе оглушимо, Страшни суд ће за нас бити формалност.Новинарка Јелена Денда Борјан: “Они чији рад критикујете познају вас и вашу породицу и не презају од тога да покушају да вас застраше или уцијене”„Магла у мозгу“: Србин, а светски стручњак, открива мало познату последицу ковида /ВИДЕО/Медојевић оптужио О. Гојка Перовића да „злоупотребљава Цркву и увлачи је у прљаве игре страних центара моћи“Демократски Фронт: „Сигурни смо да нам се Јоаникије у себи искрено диви“