Изградња аеродрома у Требињу неће почети ни за још најмање годину дана

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић рекао је да је Србија почела комуникацију са представницима БиХ у вези са контролом неба на територији коју ће покривати будући Аеродром Требиње.

Одговарајући на посланичка питања у Скупштини Србије, Момировић је појаснио да Србија не жели да финансира аеродром који ће коштати између 80 и 100 милиона евра, а да контролу неба има трећа страна, односно не БиХ, не Србија, него у овом случају Хрватска.

– Ми желимо да подржимо БиХ да она контролише небо изнад своје земље. Уколико она то не може из разних разлога, ми смо спремни да то уради наше регулаторно тело СМАТСА – рекао је Момировић.

Он је подсјетио да СМАТСА није само национално тијело, него регионално, с обзиром на то да њено власништво чине Србија и Црна Гора, у сразмјеру власништва Србије 93 одсто, Црна Гора седам одсто.

– Отворили смо једно комплексно питање, које је политичко и стратешко и њега такође планирамо да ријешимо у наредних годину дана, свакако пре изградње нашег аеродрома, како бисмо заштитили интересе имовине Србије у Републици Српској – рекао је Момировић.

Што се тиче пројекта Аеродрома Требиње, он је рекао да је расписана јавна набавка за избор извођача за израду пројектно-техничке документације.

– Ми смо одвојили око 240 милиона евра за питање експропријације. Требало би на јесен да кренемо у експропријацију. Рачунам да ће грађевинску дозволу добити до краја године и мислим да следеће године можемо да кренемо у изградњу – додао је он.

Извор: Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО