Данас прославља 83. рођендан

Давне 1938. године, 30. априла, емитован је цртани филм у коме несташни зец поставља сопствена правила у шуми. Душко Дугоушко данас прославља 83. рођендан.

Рођен у Бруклину, омиљен широм свијета, овај зец цртана је верзија стендап комичара. Највећи је цртани лик свих времена и посједује звијезду на Холивудској стази славних.

„Народе, да ли он стварно мисли да мене може да превари?“, реченица је којом се Душко Дугоушко обраћа публици кад год се надмудрује са осталим актерима, најчешће Патком Дачом или Елмером.
Карактер лика направљен је тако да садржи особине својствене обичном човјеку. Не натрпросјечно интелигентан, већ сналажљив и враголаст, и иако често намћораст, истовремено и духовит.

„Као карактер, лик Душка Дугоушка прецизно је дефинисан као једна врста безобразног, самосвесног шерета и духовитог човјека који одговара у традиционалном смислу архетипу преваранта, варалице, тј. симпатичног преваранта и варалице, који је у ствари херој народних прича“, наглашава за сајт листа Данас социолошкиња Милена Драгићевић Шешић.

Од самог почетка своје каријере, лик Душка Дугоушка низао је успјехе. Његов званичан првјенац „Дивљи зец“ номинован је за најбољи анимирани филм године. Престижну награду Оскар осваја 1959. године филмом „Кnighty Knight Bugs“ односно „Витез Душко Дугоушко“ .

Иако му у биографији пише да је рођен 1940. на екранима је од 1938. године. Осмислили су га Тек Ејвери и Боб Гивенс, а први од многих који су му позајмили глас био је Мел Бланк, човјек са хиљаду гласова.

Никола Симић је оживио Душка Дугоушка на нашим просторима

Након Мела Бланка, глас су му опонашали и Џеф Бергман, Сем Винсент, Били Вест и Џо Аласки. У Србији и региону препознатљив глас Душка Дугоушка тумачио је Никола Симић, а прије њега, краће вријеме, Мића Татић.

На америчком говорном подручју говор Душка Дугоушка има бруклински акценат, док преводиоци и тумачи у Србији нису жељели да му одреде српско мјесто рођења па су умјесто акцента развили специфичан говор, говор који у исто вријеме може бити и намћораст и пријатељски.

Глумац Никола Симић позајмљивао је глас многим анимираним јунацима, као што је Гаргамел, Микеланђело, Шиља, али га публика најчешће повезује са ликом Дугоушка.

Како су стари цртаћи створили генерацију културне и писмене ђеце

Говорио је да се цртани ликови везују за душу, али и да је Душко посебан. Некад би ухватио себе како каже „Еј, шефе, који ти је враг“. Сматрао је да је то био одличан цртани јер је Душко био карактер.

„Интересантно је да је прије мене Душка синхронизовао Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам…а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Када је дошао ред на мене, није ми било свеједно. Но, чим сам скинуо Душков оригинални, уњкав глас, све је текло као подмазано. Касније сам негдје прочитао да је први синхронизатор Душка Дугоушка био из Бронкса и да му је зато глас био тако назалан“, изјавио је једном Никола Симић.

У највећем броју случајева он је обичан зец који грицка своју шаргарепу и у почетним сценама филма не узнемирава никога. Не напада ако није нападнут. Осветољубив је и реактиван лик, који лукавством надиграва све.

„Он је могао да побиједи и домишљатошћу превари свакога ко би му се супротставио. У то вријеме су се редитељи у ствари јако бојали да та чињеница, да у ствари Душко Дугоушко побјеђује све, може да му донесе антипатије код публике па су стога увијек почињали филм са тим да су према њему насилни, да су њега преварили и да су га застрашивали, тако да се он свети, он враћа, додаје Милена Драгићевић Шешић.

Карактеристичност овог лика је и директно обраћање публици. Реченице које изговара док гледа у платно као што су „За минут сам поново са вама, народе“ и „Народе, јасно вам је да ово значи рат“ подсјећају на наступе садашњих стендап комичара.

„Он може да цитира Шекспира, а онда ће вам рећи гдје је бар у Бруклину“, изјавио је једном приликом Били Вест, један од твораца Душковог гласа.

„Је л’ ја лијепим плакате на твоју кућу?“
Уколико сте као дијете гледали овај цртани, можда вам није било јасно шта значи приватна својина, капитал, социјална сигурност и нарушавање породичног живота. Они мало старији цијенили су тај анимирани филм управо због вриједности које пропагира, а то су права појединца, независност и демократија.

Дугоушко није слијепо слиједио правила. Ишао је против ауторитета, против било којих правила која угрожавају њега као личност. Никада на груб начин, увијек љубазно и духовито.

„Шефе, који ти је враг?“

Према речима Милене Драгићевић Шешић, пажљиво изабране ријечи и превод додатно су допринијели популарности овог јунака. Сам избор речи „Еј, шефе, који ти је враг?“ умјесто „Који ти је ђаво, бре?“ одаје веселу, несташну и ведру особу.

Ту своју најпознатију реченицу често изговара док грицка мркву, а творци овог јунака тврдили су да је то заправо тексашки говор и имитација сцене из филма „Догодило се једне ноћи“ у којој глумац Кларк Гејбл, наслоњен на ограду, грицка зелениш и говори пуним устима.

/Данас/


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО