Васкршња посланица патријарха Порфирија: “Ново рађање нека сви дочекају у духовној радости и тјелесној крепости”

Његова светост патријарх српски Порфирије и владике Српске православне цркве (СПЦ) у Васкршњој посланици истакли су да је васкрсење Господа Исуса Христа највећи и непоновљив догађај у историји видљивог и невидљивог свијета, ново стварање, а за човјека ново рађање, те пожељели да овај празник сви дочекају и прославе у духовној радости и тјелесној крепости.

У Васкршњој посланици се вјерни српски народ у Србији, дијаспори, као и у Републици Српској, БиХ, Црној Гори, гдје су у посебним неприликама и невољама и непрестаним духовним борбама, те у Сјеверној Македонији, Хрватској и Словенији позива на јединство, док се Срби на Косову и Метохији охрабрују да буду чврсти и постојани у вјери, нади и љубави.

Патријарх Порфирије и владике у посланици упућују молитве за љекаре и медицинско особље који ризикују животе да спасу обољеле од вируса корона, као и молитве за оздрављење свих обољелих од овог вируса, те за покој душа свих упокојених, уз позив да се поштују препоруке медицине. Позивамо вас, драга дјецо духовна, на радост Васкрсења како бисмо одагнали од себе тугу нашег живота, тугу која нас је, ево више од годину дана, притисла, тугу која се уселила у сваку пору нашег живота, тугу која је многе куће затворила. Устанимо, и веселимо се, и победоносно кличимо једни другима: Христос васкрсе – истиче се у Васкршњој посланици.

У Васкршњој посланици упућен је радосни васкршњи поздрав “Христос васкрсе” свим Србима који живе широм свијета и који су далеко од својих огњишта, од завичаја, а често и од својих најрођенијих, уз поруку да треба да знају да њихова Светосавска црква непрестано брине о њима као нераскидивим дијеловима свог народа и живим удовима тије Цркве. Остављамо вам завјет, пред васкрслим Господом и светитељима Његовим, да чувате и јачате најприје наше унутарње црквено јединство, а онда и национално, језичко и културно јединство. Не допустите времену и приликама да вас подијеле и одвоје једне од других, а тиме и од Мајке цркве – истиче се у посланици СПЦ.

У тексту се напомиње да, и поред чињенице да су стално под одређеним притисцима, што међу њима изазива несугласице и расправе, Црква наводи да се моли васкрслом Господу да Срби у свијету у васкрслом Господу пронађу снагу за своје јединство и крепост за братску слогу. Апелујемо на вас да увијек пред собом имате дивне примјере вјере и родољубља наших дичних предака и наших великана који, живећи у далеком свијету, задивише свијет у лицу Тесле, Пупина и многих других. Будимо достојни насљедници њихових имена и њихових великих дјела, њиховог примјера и карактера – истакао је у Васкршњој посланици патријарх српски.

У посланици се наводи да се СПЦ данас посебно молитвено сјећа напаћене браће и сестара на Косову и Метохији, које посебно поздравља и охрабрује да буду чврсти и постојани у вјери, нади и љубави. Распети и васкрсли Христос Господ са вама је, драга дјецо духовна, синови и кћери Косова и Метохије. Са вама је и сав српски народ, са вама су сви православни народи свијета, са вама су сви правдољубиви и истинољубиви људи – наведено је Васкршњој посланици.

Патријарх Порфирије је у посланици истакао да можда ништа није тако силно ујединило православне хришћане свијета као Косово и Метохија, символ достојанства, части, праведне борбе за слободан живот на прађедовским огњиштима и отпора сили и неправди.

Поздрав “Христос васкрсе” упућен је и свим вјерујућим синовима и кћерима, како се наводи, поносне Црне Горе. Њима се посебно обраћамо – са вама су наша љубав и наше молитве, драга ђецо духовна, јер сте ви у посебним приликама, боље рећи неприликама и невољама, у непрестаним духовним борбама. Нека вам, као и досад, Васкрсли Господ Христос буде непоколебиви темељ ваше вјере, вашег јединства и заједништва са свом вашом браћом и сестрама како у Црној Гори тако и у Србији и широм свијета – истиче се у тексту.

У посланици се изражава жеља да их молитве и благослови великих угодника Божјих, светитеља и чудотвораца Василија Острошког, Петра Цетињског и свих светих прате и буду са њима у свим њиховим борбама за побједу Добра над злом, Љубави над мржњом, Јединства над пођелама, Светиње над мрзошћу духовне пустоши.

Срдачан поздрав је упућен и браћи и сестрама у Републици Српској и БиХ, у Хрватској, Словенији и Сјеверној Македонији. Не сумњамо да ћете ви, драга дјецо духовна, са својим архијерејима, свештеницима, монасима и монахињама велики празник Христова Васкрсења дочекати и прославити на најбољи могући начин, отворена срца према својим инославним или пак иноверним суседима. Васкрсли Христос Господ нека буде са свима вама и са свим људима добре воље око вас – пише у Васкршњој посланици.

Патријарх Порфирије у посланици наводи да мисли и молитве свих ових дана “лете” ка свим болесним, а нарочито ка инфициранима вирусом корона, као и ка свим љекарима и медицинском особљу, који се самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу обољеле од короне и других болести.

Уз напомену да је све народе свијета задесила ова опака и опасна болест изазвана невидљивим вирусом, у Васкршњој посланици се додаје да су се сви прошле године надали да ће зараза брзо проћи, али да, нажалост, не само да није прошла већ је и у овој години наставила да хара широм свијета. Данас се молимо за оздрављење свих обољелих, као и за покој душа свих упокојених. Поштујући препоруке медицине, сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо – пише у Васкршњој посланици.

Најбитније је, наводи се у посланици, да познамо дубину и висину тајне Васкрсења, да у њу вјерујемо и њоме се спасавамо. Не допустимо да нам празник Васкрсења Христова буде празник обичаја, као што често чујемо, већ празник новог живота, нове наде, нове твари. Управо на такво славље и весеље позива нас Црква – напомиње се у посланици.

Са молитвеном жељом да Васкрс, празник над празницима, сви дочекају и прославе у духовној радости и тјелесној крепости, још једанпут СПЦ је у посланици поздравила најрадоснијим поздравом “Христос васкрсе”.

Срна


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО