Политичарима у БиХ мало 7.000 КМ мјесечно: Нема укидања јубиларних награда!

Изабрани и именовани званичници у државним институцијама ће, захваљујући ХДЗ-у и СНСД-у и даље остваривати право на јуибиларне награде, којих нису жељели да се одрекну, упркос високим платама и другим примањима које остварују, пише Ослобођење.

На сједници Дома народа државног Парламента одбијено је негативно мишљење Уставноправне комисије о приједлогу измјена Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Против негативног мишљења ове комисије гласали су сви присутни представници Клуба Бошњака Бакир Изетбеговић, Асим Сарајлић, Амир Фазлић и Денис Бећировић. Суздржани су били Златко Милетић из Клуба Хрвата и Младен Босић из Клуба Срба.

Негативно мишљење Комисије, којим се, заправо предлаже да се измјене закона одбију, те тако задрже јубиларне награде, подржали су Драган Човић, Бариша Чолак, Лидија Брадара и Марина Пендеш из Клуба Хрвата, те Никола Шпирић, Средоје Новић, Душанка Мајкић и Лазар Продановић из Клуба Срба.

Резултати гласања о негативном мишљењу Уставноправне комисије/ПСБиХ/
Ове измјене закона, које је предложио посланик СДП-а Саша Магазиновић, усвојене су раније у Представничком дому. Кључни тренутак у поступку усвајања ових измјена догодио се на сједници Уставноправне комисије Дома народа.

Тада су делегати из реда Хрвата и Срба Бариша Чолак, Лидија Брадара, Средоје Новић и Лазар Продановић гласали за приједлог да се ове измјене не усвоје. Једини који је био за њихово усвајање је Асим Сарајлић.

Након што је данас одбијено негативно мишљење Уставно правне комисије, измјене закона ће се морати поново разматрати на овој комисији. Ако опет ова комисија да негативно мишљење, што је готово извјесно, то ће значити да су измјене којима се укидају јубиларне награде дефинитивно одбијене, а гласање у Дому народа ће бити само формалност.

Постоји једна изузетно мала могућност да ове измјене буду усвојене, а то је да се чланови Уставноправне комисије у међувремену предомисле и дају позитивно мишљење, које би касније било потврђено на Дому народа. Међутим, у то је тешко повјеровати, тим прије што се тако нешто никада није догодило у државном Парламенту.

Вриједи споменути да изабрани и именовани званичници, осим плате, остварују право и на накнаде за топли оброк, за одвојени живот, за смјештај, за трошкове одласка кући, поједини имају право и на трошкове репрезентације и кориштења мобитела, представничког или делегатског паушала.

На тај начин, рецимо, чланови Парламернта БиХ остваре мјесечна примања и до 7.000 марака.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО