КЛУБ ИЗ СРПСКОГ СЕЛА БОРИ СЕ ЗА УЛАЗАК У ХРВАТСКУ ЕЛИТУ: Победе славе уз трубаче и Ђурђевдан (ВИДЕО)


БИЈЕЛО Брдо је село у Хрватској у коме по попису из 2011. године живи само 1.961 становник, од чега око 80% српске националности, али је њихов фудбалски клуб надомак сензационалног пласмана у први ранг хрватског фудбала.

Клуб се зове БСК (Бјелобрдски спортски клуб) и у невиђеном је успону претходних неколико година, па тако могу да се надају и прволигашком фудбалу наредне сезоне.

Неће бити лако, БСК је тренутно другопласиран на табели друге лиге са бодом заостатка у односу на Хрватски Драговољац (који има два меча мање), а само шампион улази у 1. ХНЛ која броји свега десет клубова чиме је условљен већи квалитет тимова.

Питање је и да ли би клуб из села у коме има свега 700 кућа успео да прође процес лиценцирања, али нико не може да им одузме право да се надају.

БСК је иначе клуб са дугом традицијом пошто је основан давне 1935. године, седам година пошто је Јован Никшић – Дидо донео прву лопту у село, а све до Другог светског рата играли су пријатељске утакмице у околним местима.

У историјату клуба пише и да су 1943. године комплетно сви из тима отишли у партизане – где је већина њих изгубила живот.

Претходни период обележила је изградња стадиона који има капацитет од око 2.000 места, а судећи по сајту и друштвеним мрежама – иду у корак са технологијом.

У редовима БСК поникли су играчи попут Борбе Баришића и Јакова Филиповића, који су заиграли и за репрезентацију Хрватске, а тренутно су најбољи играчи тима везиста Матија Мићић и голгетер Марко Дабро, стрелац чак 19 голова ове сезоне.

Тренер је Томислав Штрајнбрукнер, који клуб води још од 2019. године, а а у тиму поред Хрвата и Срба са хрватским пасошем играју и два Африканца – Мори Гбане (Обала Слоноваче) и Нансел Селбол (Нигерија).

(Мондо)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО