Језив третман за “убицу цара”: На данашњи дан након затворске тортуре преминуо је Гаврило Принцип

Измучен затвором и болешћу у комбинацији са батинама и константним мучењем, сада већ историјска личност епских пропорција – Гаврило Принцип, човек чији су хици у аустроугарског надвојводу послужили као повод за почетак Првог светског рата, умро је на данашњи дан 1918. године.

Чињеница да је Гаврило Принцип био малолетан спасла га је од добијања смртне казне за убиство Франца Фердинанда и његове супруге Софије. Уместо тога, осуђен је на 20 година робије. Пресуда је изречена 28. октобра 1914. године када је оружје већ увелико звецкало Европом, а свет се кретао ка неминовном разарању.

Принцип је одведен на издржавање робије у злогласни затвор Терезин у данашњој Чешкој. У Терезин су у децембру исте године пребачени и други учесници атентата у Сарајеву – Гаврило Принцип, Трифко Грабеж и Недељко Чабриновић, али Принцип је држан у строгој изолацији и под страшном тортуром.

Језив третман за “убицу цара”

Детаљи његовог тамновања до данас нису са сигурношћу потврђени и о њима се зна само на основу сведочења појединих затвореника, и сећања стражара.

У унутрашњости ћелије смештене у тврђави Терезин, данас једино у зид уграђени окови за које је Гаврило Принцип био свезан, сведоче о његовој мученичкој смрти. Наводно, Принцип је остављан тако данима, а након година тортуре израњављена десна рука му се инфицирала и морала је да буде ампутирана.

Осим окова, у влажној ћелији налазиле су се само голе даске на којима је спавао. Једино друштво били су му пацови.

Затвореници у Терезину генерално су издржавали казне у страшним животним условима. Храњени су нередовно, мучени константно, а ако би се неко разболео – пре је остављан да умре, него лечен.

Сви ови “третмани” били су многоструко гори за “убицу цара”. Причало се да је Гаврило храну добијао тек сваки пети дан, а да је свакодневно мучен и то на нарочито сурове начине. Наводно, стављали су га у дрвено буре у које је претходно било закуцано мноштво ексера, па би га у њему котрљали док се ексери забадају у Гаврилово измучено тело.

Након година таквог страшног живота, Гаврило Принцип једноставно више није могао даље. Умро је у затвору 28. априла 1918. године. Иронично, мало пред крај Првог светског рата. Званичан узрок смрти била је туберкулоза, а забележено је и да је Принцип у тренутку смрти тежио мање од 40 килограма.

Два гроба за Принципа
Према унапред предвиђеном плану, тело Принципа требало је да заувек нестане. Сахрањен је ноћу у необележеном гробу на месном католичком гробљу, али је један од војника који су учествовали у копању раке, Чех по националности, након рата открио локацију гроба.

Посмртни остаци Гаврила Принципа и осталих учесника атентата су 7. јула 1920. пренесени у заједничку гробницу у Сарајеву да би 1939. били сахрањени у “Капели Видовданских хероја”.

На плочи уграђеној у капелу на којој се налази натпис “Видовдански хероји” са именима Видовданских хероја стоје и Његошеви стихови: “Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити”.

Историјски забавник


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО