СНСД-ови делегати Никола Шпирић и Средоје Новић ПРОТИВ равноправности СРПСКОГ језика у ФБиХ!

Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ гласали су против уврштавања на дневни ред закључка о успостављању уставне равноправности српског народа, српског и босанског језика и ћиличног писма у уставима кантона у Ефбиху. Као што се види са слике, у самој ПС БиХ ћирилица је неравноправна

уторак, 27 априла, 2021 / 17:58

Против овог закључка који је предложио делегат СДП Денис Бећировић гласали су делегати из ХДЗ, они из СНСД махом су били суздржани, осим Николе Шпрића и Средоја Новића који су гласали „против“ српског писма и српског језика.

Бећировићев приједлог прецизирао је закључак да Дом народа Парламентарне скупштине БиХ оцјенује да у уставима свих бх. кантона бх. ентитета Федерације БиХ мора бити јасно прописана пуна равноправност свих народа и грађана, језика и писама у складу с Уставом државе Босне и Херцеговине и Уставом бх. ентитета Федерација БиХ.

Закључком је било предвиђено да Дом народа позове кантоне који још увијек нису прописали равноправност свих народа и грађана, језика и писама да најкасније у року од 90 дана осигурају да се у свим кантонима признају и јасно дефинирају:

равноправност српског народа с другим народима
српски језик као службени и уставом признат језик
босански језик као службени и уставом признат језик
ћирилично писмо као службено и уставом признато писмо.
Делегати из СДА подржали су овај приједлог.

Фронтал.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО