Устоличење патријарха Порфирија 23. маја у Пећкој патријаршији, истог дана се бира митрополит црногорско – приморски!

Симболично устоличење патријарха српског Порфирија у Пећкој патријаршији одржаће се 23. маја, а истог дана требало би да се изабере и нови митрополит црногорско-приморски, сазнаје Информер.

Увођење патријарха у престо у Пећи носи са собом јасну симболику, јер се њиме потврђује да се СПЦ не одриче Косова и Метохије као места свог духовног рођења. Свечани обред устоличења у Патријаршији последњи пут је организован 2010, када је у древни трон српских првојерарха уведен тадашњи патријарх Иринеј.

Ово је потврдио и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је и најозбиљнији кандидат за наследника покојног владике Амфилохија.

„Устоличење његове светости Патријарха у Пећкој патријаршији биће 23. маја, а у наставку ће бити и засједање Светог архијерејског сабора. Већ шести-седми мјесец, администрирам Митрополијом црногорско-приморском и сада размишљам само о томе да ту дужност администратора Митрополије обавим часно и поштено, а остало је све ствар Светог архијерејског сабора. Радо идем у сусрет одлуци да постанем митрополит, јер је на две дужности у исто вријеме врло тешко бити. Разријешиће се то све са Сабором у мају мјесецу. Нека Бог да да све буде регуларно и како ваља и сви ћемо бити спремни да прихватимо одлуку каква год она била.“, рекао је епископ Јоаникије за Вијести.

О. Миајло Бацковић: Темељни уговор кључан за правно функционисање МЦП

Свештеник СПЦ у Црној Гори, о. Миајло Бацковић, истиче да је Темељни уговор важан документ за правно функционисање Митрополије.

„Избор Митрополита и друга питања у овом веома битном тренутку за нашу Цркву ће бити ријешена на Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве који ће почети вјероватно устоличењем нашег новог Патријарха, Његове светости господина Порфирија на служби 23. маја у Пећкој Патријаршији.

“Још један веома важан документ за правно функционисање наше Митрополије Црногорско-приморске је и уговор између Државе и Цркве. Такви уговори већ су раније потписани са Римокатоличком црквом и Исламском вјерском заједницом у Црној Гори. Морам да подсјетим да је тадашња власт у Црној Гори уцјењивала нашу Митрополију, условљавајући је да се региструје па онда приђе потписивању овог правног акта. На ту уцјену ми нисмо могли да пристанемо јер би регистрација значила да формално-правно постојимо од тог тренутка и да губимо континуитет државотворне Цркве која као таква постоји без прекида 800 година на овим просторима, дакле од њеног васпостављања на Михољској Превлаци 1220 године до данас”, нагласио је Бацковић.

Како је додао, наша помјесна Црква, свештенство и монаштво су били дискриминисани и зато сада након слободе коју је прије свега донијела Црква Божија, народ, овај документ ће нас у правном смислу ставити у равноправан положај са другим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори.

Мандић: Темељни уговор и избор новог митрополита – добре вијести

Лидер Демократског фронта Андрија Мандић каже да је ово изузетно добра вијест.

„Избор митрополита црногорско-приморског треба да буде свечани чин на ком ћемо добити новог вјерског поглавара који ће додатно учврстити јединство СПЦ и српског народа. Немам никакве сумње да ће Свети архијерејски сабор донијети најбољу одлуку која ће наставити континуитет са архипастирским дјеловањем митрополита Амфилохија и његових великих претходника на трону Светог Петра Цетињског.

Потписивање темељног уговора између СПЦ и Црне Горе јесте, такође, изузетно добра вијест и она представља побједу оне апсолутне већине грађана Црне Горе који су се прошле године побунили против дискриминације наше СПЦ.“, подвлачи Мандић.

Ињац: Постоји жеља вјерника да владику Амфилохија наслиједи Јоаникије

Вјерски аналитичар Жељко Ињац каже да један дио верника из Црне Горе види Јоаникија као Амфилохијевог наследника.

„Неколико епархија СПЦ је упражњено и њима сада администрирају други епископи. Да ли ће се то администрирање наставити у појединим епархијама, па између осталих и у Митрополији црногорско-приморској или ће на Сабору бити изабрани нови епископи, остаје на вољу владикама СПЦ да на мајском Сабору о томе одлуче, као што је уосталом рекао и владика Јоаникије. Постоји жеља дијела верника из Црне Горе да владику Амфилохија на цетињском трону наслиједи Јоаникије. О томе коначну одлуку даје Сабор, а кандидата има више од једног.“, закључује Ињац за Информер.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО