ИЗНОС ОД 100 КМ Милуновић: Једнократна новчана помоћ свим социјално угроженим борцима


Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да ће сви социјално угрожени борци који буду испунили критеријуме јавног позива остварити право на једнократну новчану помоћ од 100 КМ.

ИЗНОС ОД 100 КМ Милуновић: Једнократна новчана помоћ свим социјално угроженим борцима


Милуновић је навео да ће, након анализе свих прикупљених података и завршеног јавног позива, моћи да се утврди који ће то видови помоћи бити у зависности од броја и економских могућности.

– Важно је да урадимо социјалну карту. Ако буде дошло до некаквих промјена у тој социјалној карти, локалне заједнице ће бити дужне да обаве корекције. Нема потребе да улазимо у поновни процес и да се ти људи поново јављају. Важно је да их евидентирамо и да пратимо њихово стање – рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да ће борачке службе у локалним заједницама пратити стање и промјене, као што то чине када је ријеч о ратним војним инвалидима, борцима који промају додатак и осталима.


Према његовим ријечима, подаци се обрађују у првостепеном органу у локалним заједницама.

– Обавезали смо локалне заједнице да формирају комисије. До сада их је формирано 46, а 27-28 их је већ почело да ради по предметима. Захтјев уз број жиро-рачуна и копију личне карте предаје се локалној заједници која је дужна да прикупља податке подносиоца захтјева, попут податка о приходима, власништву над некретнинама и друге – појаснио је Милуновић.

Он је навео да је јавни позив за подношење захтјева за новчану помоћ социјално угроженим незапосленим борцима од прве до пете категорије млађим од 60 година расписан 2. априла и да траје до 5. маја.

Милуновић је додао да је један од критеријума да домаћинство не остварује приходе веће од 520 КМ, а за појединца 207 КМ, те уколико је подносилац власник возила чија је каталошка вриједност већа од 6.000 КМ не може да оствари право.

Он је навео да је Влада Републике Српске синоћ донијела одлуку да обезбиједи 18.972.920 КМ за побољшање материјалног положаја корисника из области пензијско-инвалидског осигурања.


– Овом одлуком је обухваћено 270.115 корисника. За 182.239 корисника којима је обрачуната пензија за април у износу од 415,82 КМ или мање биће исплаћена једнократна помоћ од 80 КМ, а 87.876 корисника пензије веће од 415,82 КМ добиће по 50 КМ – појаснио је он.

Говорећи о акционом плану за запошљавање борачких категорија, Милуновић је навео да је Влада првобитно издвојила три милиона КМ, али да је показано велико интересовање које превазилази планирана средства за самозапошљавање.

– Од 1.441 особе која се пријавила 1.334 су испуниле услове, тако да ће Влада Српске издвојити за све ова особе по 10.000 КМ – навео је он.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је основни циљ јавног позива да буде установљен тачан број демобилисаних бораца који се налазе у стању социјалне потребе јер се без тога не може обавити ниједно планирање, поготово средстава.

– Радимо и једну социјалну карту која је много обимнија, значајнија и садржајнија од оне која је сада упућена са јавним позивом да се попуни да би се остварило право на једнократну новчану помоћ. Намјера Владе Српске и организација проистеклих из одбрамбено- отаџбинског рата је да ово не буде једина врста помоћи и једини јавни позив у току ове године – нагласио је Савчић.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО